Mobiliteit en vervoer

Havenbedrijf Rotterdam helpt Curaçao bij herontwikkeling oude raffinaderij

05-07-24

Havenbedrijf Rotterdam gaat Curaçao helpen bij de herontwikkeling van terreinen die eigendom zijn van staatsbedrijf Refineria di Kòrsou (RdK). Ze zijn bestemd voor verschillende nieuwe, toekomstbestendige en duurzame economische activiteiten.

Op verzoek van op verzoek van RdK detacheert Havenbedrijf Rotterdam een manager: Sander Rijsdijk. Hij was bij het Havenbedrijf verantwoordelijk voor industrie en bulk. Rijsdijk gaat leidinggeven aan het team dat zich bezighoudt met de herontwikkeling en het aantrekken van nieuwe bedrijvigheid. Dat maakt het Havenbedrijf via zijn eigen website bekend.

Duurzame industrie

In 2023 besloot de raad van ministers van Curaçao om een aantal terreinen die voorheen bestemd waren voor de raffinaderij te exploiteren en te ontwikkelen voor duurzame industrie. Daarvoor werkt RdK samen met de Curaçao Ports Authority (CPA).

 In totaal gaat het om ongeveer 250 hectaren terrein, gelegen bij de haven van Schottegat, en de bijbehorende terminal bij Bullenbaai. RdK wil hier een mix van activiteiten ontwikkelen. Het staatsbedrijf kijkt daarbij onder andere naar drie specifieke sectoren:

–              duurzame energie en grondstoffen
–              voedsel en lichte industrie
–              logistiek en havenactiviteiten

Haven van Curaçao

Havenbedrijf Rotterdam werkt met haven- en industriegebieden over de hele wereld samen. Het is ook al langer betrokken bij de ontwikkeling van de haven van Curaçao. De detachering past volgens het Havenbedrijf ‘in de bredere samenwerking tussen de overheid van Nederland en Curaçao, waarbij deskundigen en wetenschappelijke kennis worden uitgewisseld op het gebied van windenergie, groene waterstof, zonne-energie en energieopslag.’

(foto Genya/AdobeStock)

Meer nieuws