Mobiliteit en vervoer

Meer spoorvervoer dan ooit dankzij opleving kolen

20-06-23

In 2022 is 44,5 miljoen ton goederen vervoerd over het Nederlands spoor. Dat is 4,3 procent meer dan een jaar eerder én het hoogste vervoerde gewicht ooit gemeten door het CBS. De groei kwam vooral door de toename bij kolen en containers. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Bijna 44 procent van het totale per trein vervoerde gewicht aan goederen wordt in containers vervoerd. Ten opzichte van 2021 nam de hoeveelheid lading in containers vorig jaar met 4,7 procent toe tot 19,6 miljoen.

Kolen

Het aantal vervoerde containers steeg met 3,7 procent. Er gaan en komen veel goederen in containers van en naar Duitsland en Italië. De aan- en afvoer van goederen in containers van en naar deze landen groeiden in 2022 met respectievelijk 12,0 en 5,6 procent.

Ook het vervoer van kolen steeg in 2022 – door de energiecrisis leefde deze categorie sterk op: een toename van 28,6 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Andere belangrijke goederensoorten werden juist minder per trein vervoerd dan een jaar eerder. Het transport van metaalertsen daalde met 10,6 procent en de hoeveelheid vervoerde metalen, waaronder staal, nam met 16,1 procent af. Het vervoer van chemische producten daalde licht met 1,5 procent.

Export

De meeste over het spoor vervoerde goederen worden in Nederland geladen en in het buitenland gelost. Deze exportgoederenstroom steeg tot 27,2 miljoen ton in 2022, 5,6 procent meer dan een jaar eerder. Ook hier is de afvoer van kolen naar Duitsland het meest opvallend, met een plus van 27,8 procent.

De aanvoer van goederen, 10,5 miljoen ton, steeg met 2,8 procent. Deze toename bestond vooral uit goederen in containers (+ 2,9 procent) en producten van de landbouw, bosbouw en visserij die in bulk worden vervoerd (+ 35,6 procent). Binnen deze laatste groep gaat het onder andere om graan en mais.

Binnenlands vervoer

Ook de doorvoer van goederen, oftewel het vervoer tussen twee buitenlandse plaatsen via het Nederlandse spoor, en het binnenlands vervoer zijn het afgelopen jaar gestegen. Maar dat was met respectievelijk 3,1 procent en 0,6 procent minder sterk.

foto: Rangeerterrein Kijfhoek in Zwijndrecht. (foto Sephia100/AdobeStock)

Meer nieuws