Mobiliteit en vervoer

Nu ontheffing aanvragen voor zero-emissiezones

03-07-24

Ondernemers kunnen sinds deze week een aanvraag indienen voor een ontheffing voor de zero-emissiezones die op 1 januari 2025 ingaan in 29 steden. Daarvoor is bij de RDW op 1 juli het Centraal Loket ontheffing zero-emissiezones in het leven geroepen.

In het Klimaatakkoord van 2019 is afgesproken dat gemeenten een zero-emissiezone mogen invoeren. Meestal is dat de binnenstad.

Alle bestelauto’s en vrachtwagens die in zo’n zero-emissiezone (ZE-zone) rijden, moeten vanaf 1 januari uitstootvrij zijn. Maar in een aantal gevallen kunnen bedrijven een ontheffing krijgen. Die ontheffingen heeft het ministerie na overleg met brancheorganisaties evofenedex, TLN en andere belangenbehartigers vastgesteld.

Vrijstelling of ontheffing?

Via de zero-emissie kentekencheck bij het Centraal Loket kunnen ondernemers zien of een voertuig de zero-emissiezones in mag of niet. In totaal zijn er negen verschillende ontheffingen die kunnen worden aangevraagd: zes landelijke en drie gemeentelijke. Die laatste kunnen pas worden aangevraagd als de betreffende gemeente het verkeersbesluit heeft ingevoerd en de benodigde documenten heeft ondertekend.

Er zijn ook vrijstellingen. Onder meer voor bestel- en vrachtauto’s die ouder zijn dan veertig jaar. Die worden beschouwd als oldtimers. Een eventuele vrijstellen wordt bepaald op basis van het kenteken. Die krijgt de eigenaar automatisch. Een ontheffing moet je als ondernemer zelf aanvragen.

Landelijke ontheffingen zijn er:

–              voor particuliere bedrijfs- en vrachtauto’s
–              voor bedrijfs- en vrachtauto’s die vanwege een handicap zijn aangepast
–              voor plug-in hybride vrachtauto’s  
–              voor bijzondere voertuigen met een DET tot 13 jaar oud
–              voor voertuigen die niet emissieloos verkrijgbaar zijn
–              wegens lange levertijden

Gemeentelijke ontheffingen:

–              dagontheffingen
–              ontheffing op basis van de hardheidsclausule
–              ontheffing voor bedrijfs- of vrachtauto’s in verband met bedrijfseconomische omstandigheden

Meer informatie is te vinden op www.opwegnaarZES.nl. Die website is een initiatief van de ondertekenaars van de Uitvoeringsagenda Stadslogistiek.

foto: Delft is een van de 29 gemeenten die een ZE-zone invoeren. (foto Fotolupa AdobeStock)

Meer nieuws