Mobiliteit en vervoer

Op ICT&Logistiek 2023 draait het om weerbare supply chains

05-10-23

Meer dan 120 sprekers van toonaangevende bedrijven en kennisinstellingen delen op ICT&Logistiek hun visie op actuele logistieke thema’s. Ze vertellen onder meer over hoe zij hun supply chains weerbaar en duurzaam maken. De vakbeurs vindt op 8 en 9 november plaats in Koninklijke Jaarbeurs in Utrecht. Meer dan 160 exposanten tonen daar hun innovaties op het snijvlak van logistiek en informatietechnologie. 

Een van de bedrijven die hun succesverhaal delen is Kramp, leverancier van onderdelen en accessoires voor de agrarische sector. Vanuit twaalf distributiecentra in heel Europa levert het bedrijf meer dan 500.000 artikelen direct uit voorraad. Ondanks de oorlog in Oekraïne en de torenhoge inflatie wist de groothandel vorig jaar een omzetgroei van 7,1 procent te noteren. Dat is voor een belangrijk deel te danken aan de supply chain die onder leiding staat van COO Martijn Bonte. Hij werd eerder dit jaar gekozen tot nummer 1 in de Top 26 van supply chain-directeuren. 

Op ICT&Logistiek legt Bonte uit waarom supply chain management (SCM) belangrijk is in deze onzekere en onvoorspelbare tijden. ‘Sinds de pandemie staan we voor de opdracht om onze toevoerketens overeind te houden onder uiterst turbulente omstandigheden. De afgelopen jaren hebben we gemerkt dat deze turbulentie niet meer verdwijnt. Om de weerbaarheid van onze bedrijven te vergroten, is supply chain management belangrijker dan ooit te voren.’

Doorberekenen van retourkosten

Naast weerbaarheid is duurzaamheid het andere thema dat in de logistieke sector hoog op de agenda staat. E-commerce-bedrijven kampen met grote retourstromen. Ze kosten niet alleen klauwen vol geld, maar leiden ook tot onnodige transportbewegingen en grote verspillingen. 

Wehkamp baarde dit voorjaar opzien door te stoppen met gratis retouren. Het webwinkelbedrijf uit Zwolle brengt voortaan 50 eurocent in rekening voor elk teruggestuurd product. Die maatregel heeft inmiddels navolging gekregen van andere webwinkels zoals H&M.  

Frans Falize, COO Wehkamp, vertelt de bezoekers van ICT&Logistiek hoe het doorbereken van retourkosten tot nu toe uitpakte. ‘Het verminderen van de grote retourenstroom is al jarenlang een belangrijke focus binnen Wehkamp. Veel initiatieven, zoals bijvoorbeeld maatadviezen en pop-up waarschuwingen, hebben tot op heden niet het gewenste resultaat opgeleverd. Door de moedige stap om consumenten een kleine bijdrage per retour te laten betalen, zien we nu dat het consumentengedrag op een positieve manier beïnvloed wordt. Dit is beter voor het milieu door de vermindering van transportbewegingen. Een bewuster koopgedrag is een verantwoordelijkheid van zowel de consument als de onderneming en ons initiatief heeft dit zeker bereikt.’

Federatief data delen

Experts van kennisinstellingen als TKI Dinalog leggen op de beurs uit waarom bedrijven nu moeten investeren in een digitaal fundament om hun logistieke operatie ‘Fit for the Future’ te maken. Binnen TKI Dinalog werken bedrijven, kennisinstellingen en overheid samen aan de innovatie die daarvoor nodig is. 

‘Als we in de toekomst alle kansen willen benutten, moet het digitale fundament op orde zijn’, stelt Bas van Bree, operationeel directeur van TKI Dinalog. ‘We hebben nieuwe aansturings- en besturingsvormen nodig. En nieuwe samenwerkingsvormen tussen supply chains die elkaar nog niet kennen. Digitalisering is daarvoor cruciaal.’

Daarbij staat de aantoonbaarheid van data centraal. Bedrijven moeten ervan op aan kunnen dat die data betrouwbaar zijn en aan de juiste standaarden voldoen. ‘We zullen data gaan delen volgens de pri

ncipes van federatief data delen. Die data blijft staan waar die staat, bij de bron. Bedrijven bepalen zelf welke partijen wel of niet toegang krijgen tot die data en welke data ze wel of juist niet mogen zien. Dat kunnen ook partijen zijn die elkaar niet kennen. Dat vraagt om digitaal vertrouwen’, stelt Van Bree.

Thematheaters

Het programma van ICT&Logistiek telt in totaal meer dan 120 sprekers van gerenommeerde bedrijven en toonaangevende kennisinstellingen die de laatste trends schetsen, strategische inzichten delen en praktische tips geven. In acht theaters spreken zij over uiteenlopende onderwerpen, van zero-emissiezones tot cybercriminaliteit en van robotisering tot supply chain strategie.

De vakbeurs is op 8 en 9 november in de Koninklijke Jaarbeurs. Bezoekers kunnen zich op de website van ICT&Logistiek gratis registreren. 

(foto Michiel Ton)

Meer nieuws