Mobiliteit en vervoer

Rotterdam helpt havenbedrijven op weg met walstroom

07-11-23

De gemeente Rotterdam helpt bedrijven met de eerste stap naar walstroom: een haalbaarheidsonderzoek. Bedrijven op Rotterdams grondgebied met een kade en ligplaatsen voor zeescheepvaart of binnenvaart komen in aanmerking voor een nieuwe subsidieregeling. De gemeente betaalt daarbij 80 procent van de onderzoekskosten, met een maximum van 20.000 euro per onderzoek.

Walstroom is in opkomst. Op openbare ligplaatsen hebben haven- en vaarwegbeheerders op veel gebruikte ligplaatsen de afgelopen jaren vrijwel overal elektriciteitskasten voor schepen geplaatst. In de binnenvaart zijn scheepseigenaren daar ook verplicht om ze te gebruiken. . Voor sommige typen schepen in de zeevaart wordt het gebruik van walstroom in 2030 verplicht.

Walstroom

Met walstroom hoeven afgemeerde schepen geen dieselgeneratoren meer te laten draaien om zelf elektriciteit op te wekken. Dit betekent minder uitstoot van stikstof en CO2, minder geluid voor de omgeving en een betere luchtkwaliteit.

De gemeente Rotterdam ondersteunt havenbedrijven die schepen ontvangen om versneld walstroom aan te bieden. Vaak is niet goed duidelijk of zo’n voorziening haalbaar is en wat d ekosten zijn. Daarom stimuleert Rotterdam bedrijven om een haalbaarheidsonderzoek uit te laten voeren. Schakelt een bedrijf daar een van de geselecteerde adviesbureaus voor in, dan financiert de gemeente 80 procent van de onderzoekskosten, met een maximum van 20.000 euro per onderzoek.

Haalbaarheidsonderzoek

Zo’n haalbaarheidsstudie geeft onder meer duidelijkheid over de vraag naar elektriciteit door afmerende schepen. Ook krijgt het bedrijf advies over een geschikt technisch basisontwerp van een walstroominstallatie, de elektrische aansluiting en mogelijke koppeling met eigen opwekking en eventuele opties om ook elektrische voertuigen en mobiele werktuigen op te laden.

De subsidieregeling Is op 1 november van start gegaan. De regeling is bedoeld voor bedrijven die zijn gevestigd op Rotterdams grondgebied en beschikken over een kade en ligplaats(en) voor zee- of binnenvaart. Kijk hier voor meer informatie.

foto: een publieke walstroomkast voor de binnenvaart in Rotterdam. (foto Tekst & Toebehoren)

Meer nieuws