Mobiliteit en vervoer

Rotterdam The Hague Airport: minder vluchten maar meer passagiers 

05-07-23

In het eerste halfjaar van 2023 hebben meer passagiers gebruik gemaakt van Rotterdam The Hague Airport. Het aantal vliegtuigbewegingen daalde juist. Dat betekent dat de bezettingsgraad aan boord van de vliegtuigen hoger lag.

Rotterdam The Hague Airport verwelkomde de eerste zes maanden van dit jaar ruim 1 miljoen passagiers. Dat is 7,8 procent meer dan in dezelfde periode in 2019, het laatste normale jaar voor corona. Er waren 7.609 commerciële vluchten tot en met juni. Dat is 3,7 procent minder dan in 2019. Gemiddeld waren er 10 procent meer passagiers aan boord van de vliegtuigen.

Gelijkmatiger spreiding

Vergeleken met het eerste halfjaar van 2022 nam het aantal passagiers met 27 procent toe en het aantal vluchten met 20 procent. De vergelijking met 2022 is niet representatief, aldus de luchthaven in het persbericht met de halfjaarcijfers, aangezien er in het eerste kwartaal van vorig jaar nog coronarestricties golden. Als gevolg daarvan zijn toen niet gebruikte slots van het winterseizoen overgeheveld naar het zomerseizoen. Dit zorgde voor een grote piek in de maanden juli en augustus. 

Dit jaar zijn de vliegtuigbewegingen gelijkmatiger verspreid over het jaar en heeft er geen overheveling plaatsgevonden omdat de slots in de winter normaal gebruikt konden worden. In de maanden juli en augustus verwacht RTHA dan ook ruim 10 procent minder vluchten dan afgelopen zomer.

(foto: Nicky Boogaart/Wikimedia Commons)

Meer nieuws