Ondernemerschap

Aftellen naar 33e Roparun

14-05-24

Komend pinksterweekend, van 18 tot en met 20 mei, vindt de 33e editie van de Roparun plaats. Ruim 5.000 deelnemers, verdeeld over 210 teams, gaan de uitdaging weer aan. Zij leggen in teamverband en in estafettevorm ruim 500 kilometer af. Daarmee halen ze geld op om het leven van mensen met kanker waar mogelijk een stukje draaglijker te maken.

41 teams doen dat vanaf Vliegveld Twenthe Evenementenlocatie in Enschede. De overige 169 teams gaan na vijf jaar weer voor een internationale editie. Zij starten vanaf Circuit Clastres in Frankrijk, zo’n 150 kilometer van Parijs. De finish is op de Coolsingel in Rotterdam.

Onder de deelnemers en teamsponsors zijn veel ondernemers. Voor de organisatie zijn ongeveer vijfhonderd vrijwilligers actief.

Franse route is terug

Voor het eerst sinds 2019 is er weer een internationale editie. Directeur Lesly Wolters: ‘Met de Franse route keren we terug naar de traditie. We hebben er even op moeten wachten, maar we zijn erg blij dat we dit weekend weer met zoveel mensen vanuit Frankrijk mogen vertrekken. We merken dat zelfs in de Franse dorpen de Roparun ontzettend begint te leven en ook de Franse inwoners voor hen een warm welkom organiseren.’

‘Daarnaast is er ook weer een Nederlandse route, die garant staat voor gezelligheid en feestelijke doorkomsten. We gaan er op beide routes weer een geweldig feest van maken, voor deelnemers maar minstens ook voor het aanwezige publiek.’

Coolsingel

De teams starten zaterdag 18 mei; in Nederland vanaf 11.00 uur en in Frankrijk vanaf 12.00 uur. Ze worden op maandag 20 mei verwacht voor de finish op de Coolsingel in Rotterdam. Over de gehele route kunnen de deelnemers op steun rekenen. Diverse doorkomstcomités, bewoners, sportclubs, gemeenten en horecagelegenheden in heel Frankrijk, België en Nederland zijn de afgelopen maanden bezig geweest om een warm onthaal te organiseren voor de Roparunners als zij door hun dorp of stad komen. Ook voor het publiek belooft het een ontzettend leuk weekend te worden.

De apotheose vindt plaats op Tweede Pinksterdag, als de deelnemers op de Coolsingel worden ingehaald door burgemeester Ahmed Aboutaleb en duizenden toeschouwers. Thuisblijvers kunnen de teams dag en nacht live volgen via de televisie of radio op onder meer de website van Roparun.

Iets kunnen doen voor een ander

De teams leveren met elkaar een enorme prestatie, komen langs bijzondere plekken en maken de mooiste herinneringen. Het waardevolle gevoel iets te kunnen doen voor een ander maakt de Roparun tot een uniek evenement.

Vóór de teams in het pinksterweekend het sportieve avontuur aan gaan, zamelen zij het gehele jaar door geld in voor het goede doel. De acties variëren van collecteren tot het wassen van auto’s en van het organiseren van een mini-Roparun tot het rondbrengen van kerstkaarten. Al het geld dat de teams ophalen, komt ten goede aan de ondersteunende zorg voor mensen met kanker.

In 2023 ging het om bijna 4 miljoen euro. Dit jaar is tot nu toe bijna 1,8 miljoen euro ingezameld, maar de ervaring leert dat hier in de weken na het evenement nog miljoenen euro’s aan donaties bijkomen. Daarom wordt het definitieve eindbedrag pas in juni bekend gemaakt.

De finish is op de Coolsingel. (foto Roparun/Marco de Swart)

Meer nieuws