Ondernemerschap

AI wordt al volop gebruikt door internationaal handelende bedrijven

19-04-24

Zes op de tien bedrijven die internationaal handelen, gebruiken kunstmatige intelligentie (AI) in hun bedrijfsvoering. 56 procent van de ondernemers vindt AI ook belangrijk voor zakendoen in de toekomst. Dat blijkt uit de Handelsmonitor 2023 van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Gebruik van AI varieert van gratis tools die voor iedereen beschikbaar zijn tot bedrijven waar de helft van het werk door AI-algoritmes wordt gedaan. Eén op de tien bedrijven maakt actief gebruikt van machine learning en/of AI-algoritmes in bepaalde bedrijfsprocessen.

Conflicten

De onzekere situatie in de wereld beïnvloedt de export, geven Nederlandse bedrijven aan. 61 procent van de ondernemers die over de grens zaken doen, ondervindt (indirect) hinder door de oorlog in Oekraïne. Een kwart merkt ook negatieve impact van het conflict tussen Israël en Hamas. De spanningen tussen de Verenigde Staten en China zijn voor 21 procent van de ondernemers nadelig.

Ten opzichte van vorig jaar is opvallend dat de Brexit geen grote impact meer lijkt te hebben. Vorig jaar gaf 33 procent van de ondernemers nog aan hiervan hinder te ondervinden.

De hinder wordt het meest ervaren in de vorm van stijgende kosten: van transport (51 procent), energie (47 procent) en lonen (39 procent). Toch is het overgrote deel van de ondervraagde ondernemers positief: 80 procent denkt dat ze in de nabije toekomst meer gaan exporteren.

Halfgeleiders

Europa blijft de belangrijkste afzetmarkt voor Nederlandse bedrijven. Het is goed voor 71,5 procent van de totale Nederlandse goederenexportwaarde. De totale exportwaarde daalde wel, met 4,8 procent. Met name Duitsland (-11 procent) en België (-9 procent) waren grote dalers. De grootste toename in export binnen Europa was naar Zweden (7 procent), Ierland (5 procent) en het Verenigd Koninkrijk (4 procent).

De export naar Azië nam in 2023 licht toe: 0,5 procent. China is goed voor ongeveer 40 procent van de Nederlandse export naar Azië. Naar Singapore (+13 procent) nam de export toe, naar India (-28 procent), Indonesië (-23 procent) en Vietnam (-14 procent) daalde die flink. Er bleek vooral meer vraag te zijn naar halfgeleiders. Met name Oost-Aziatische landen kochten machines om chips te produceren.

(foto Tekst & Toebehoren)

Meer nieuws