Ondernemerschap

ASML voert weer reputatieranglijst aan

28-06-24

Voor het vijfde jaar op rij staat ASML aan kop in de ranglijst van bedrijven met de beste reputatie. Dat blijkt uit de 24e editie van het reputatieonderzoek onder zakelijke beslissers van businessplatform MT/Sprout. Het is uitgevoerd door de Universiteit van Amsterdam (UvA).

In de MT500 van 2024 maken De Efteling en Rituals eveneens deel uit van de top drie. In vergelijking met 2023 valt op dat een aantal oer-Hollandse bedrijven zoals KLM, Heineken en Staatsbosbeheer uit de top 10 valt. Ze moeten plaats maken voor buitenlandse grootmachten zoals Google, Ikea en Microsoft.  

KWF Kankerbestrijding

In de MT500 waarderen branchegenoten elkaar op het vlak van productleiderschap, kwaliteit van uitvoering, klantgerichtheid, goed werkgeverschap en duurzaamheid. Nieuw dit jaar is de deelname van NGO’s en goede doelen. Zakelijke beslissers hebben veel waardering voor deze non-profitorganisaties, stellen de onderzoekers. KWF Kankerbestrijding is de hoogste binnenkomer op positie 24.

In dit jaarlijkse reputatie-onderzoek wordt ook bekeken hoe sectoren ten opzichte van elkaar presteren. Dat is gedaan aan de hand van de zogeheten Netto Reputatie Score (NRS). Goede doelen en NGO’s, de automobielindustrie en zorginstellingen worden het beste gewaardeerd. Vastgoed & woningcorporaties, de agrarische sector en bedrijven in personenvervoer krijgen de slechtste sectorwaardering.

Rotsvaste koers

enk Volberda, hoogleraar Strategic Management aan de UvA, was onderzoeksleider. Hij is niet verrast over de top 3 van 2024: ‘Zowel ASML, De Efteling als Rituals zijn het toonbeeld van organisaties met een rotsvaste koers. Zij weten goed om te gaan met veranderende marktomstandigheden en tegelijkertijd een heldere herkenbare koers te varen.’

‘Ons onderzoek leert bovendien dat koers verleggen zeker niet altijd ten koste gaat van de bedrijfsreputatie. Dat geldt wel voor het moreel kompas. Dat is niet onderhandelbaar’, is de overtuiging Volberda.

Top 20 MT500 2024

1    ASML
2    De Efteling
3    Rituals
4     Albert Heijn (Ahold Delhaize)
5    Coolblue
6    DAF
7    Google
8    IKEA
9    Rabobank
10   Microsoft
11   Hitachi Construction Machinery (Europe)
12   Heineken
13   Sdu
14   Staatsbosbeheer
15   Honeywell
16   KLM
17   Technische Unie
18   Prinses Máxima Centrum
19   BMW Group Nederland
20   ASM International

(foto MT/Sprout)

Meer nieuws