Ondernemerschap

Bedrijven worstelen met hybride werken

08-06-23

Hybride werken, definitief doorgebroken in coronatijd, gaat niet meer weg, daar zijn de meeste ondernemers van overtuigd. Werknemers voeren hun taken deels op kantoor en deels thuis uit. Maar veel leidinggevenden vinden het lastig om hybride werken in goede banen te leiden. Dat komt deels door gebrek aan een kennis. Ook over nieuwe, aanverwante ontwikkelingen als artificial intelligence en Chat GPT.

Dat bleek al bij de vierde editie van de Remote Working Summit op 1 november 2022, toen meer dan 60 experts hun kennis deelden over hoe de nieuwe werkmix eruit gaat zien. Er is nog weinig kennis gebundeld en bij lastige vraagstukken staan managers er vaak alleen voor. Hierdoor vertragen processen, raken medewerkers gefrustreerd, dreigen bedrijfsprocessen vast te lopen en haakt het personeel af. Op 19 juni 2023 is de vijfde Remote Working Summit. Het kennis event over de nieuwe werkmix is bestemd voor HR-, facilitair en IT-professionals en vindt plaats in het Mediamuseum voor Beeld & Geluid in Hilversum.

‘Verdomd moeilijk’

‘Waar we voorheen plan A en B op de plank hadden liggen, moeten we nu een volledig alfabet aan scenario’s op de plank hebben liggen om aan elk denkbare situatie het hoofd te kunnen bieden’, stelde Paul Gereads op de vorige Summit. ‘We weten veel niet en moeten op ons vakmanschap en intuïtie afgaan, maar de directeuren en commissarissen van B.V. Nederland hebben het hier verdomd moeilijk mee’, aldus de voorzitter van het Nederlands Centrum voor Directeuren en Commissarissen (NCD). Hij is panellid bij de Remote Working Summit.

De boodschap die het panel voor leidinggevenden heeft, is dat hybride werken niet meer weggaat. Dat zal zowel voor grote als kleinere ondernemingen flinke gevolgen geven. De precieze consequenties zijn nu nog niet goed te overzien, maar op alle managementniveaus dient men erover na te denken. Zoals het behouden van personeel. Bedrijfsmodellen zijn tegenwoordig zó gedetailleerd uitgewerkt dat een te snelle beslissing een flink effect kan hebben op een organisatie en het effect van de genomen beslissing nog lang doordreunt.

Vooruitschuiven

Er is een soort vacuüm aan het ontstaan, doordat niemand weet waar we op af koersen, van wat de gevolgen van beslissingen op lange termijn kunnen zijn. Dit heeft tot gevolg dat veel managers beslissingen voor zich uitschuiven, waardoor de positie van het bedrijf of organisatie in gevaar komt. Het risico dat zij zichzelf als management buitenspel zullen zetten is een reëel scenario, aldus de organisatoren van de Summit.

foto: Een leeg kantoor doordat medewerkers thuiswerken. (foto Victor Zastolskiy/AdobeStock)

Meer nieuws