Ondernemerschap

Blog 4Consult: de basis van werken in de cloud

4Consult - Ridderkerk

Als je altijd en overal wil kunnen werken is het essentieel dat je toegang hebt tot je applicaties en documenten. Of je nou op kantoor zit, in de trein naar huis of op het strand in Spanje. Door gebruik te maken van de cloud kun je veilig en productief werken, waar je ook bent. Een blog van onze partner 4Consult van directeur Peter Swaneveld en salesmanager Koen Jansen.

Hoe werkt de cloud?

Laten we bij het begin beginnen: de cloud is simpelweg een netwerk een netwerk van computers die informatie en applicaties beschikbaar stellen via het internet. Zo kun je, door verbinding te maken, toegang krijgen tot een programma dat geïnstalleerd is op een andere computer. Je kunt dus via een ‘cloudserver’ bij alles wat je nodig hebt om te kunnen werken. Er zijn verschillende tools beschikbaar, zoals SharePoint, Dropbox en OneDrive, die ervoor zorgen dat bestanden niet meer worden opgeslagen op je computer, maar in de cloud. Als je vervolgens inlogt op je cloud werkplek kun je overal bij. Alles wat je nodig hebt is een internetverbinding en je inloggegevens.   

Verschillende manieren om te werken

Het principe van de cloud is niet al te ingewikkeld, maar er zijn uiteraard wel verschillende vormen om in de cloud te werken. Dat zijn…

1. Public Cloud

Bij deze vorm maak je gebruik van de ruimte van een externe cloud provider, zoals Amazon AWS of Microsoft Azure. De provider onderhoudt in dit geval de hardware, software en benodigde infrastructuur.

2. Private Cloud

In dit geval wordt er een server ingericht speciaal voor je bedrijf. Je bent daarom (in de meeste gevallen) zelf verantwoordelijk voor het beheren, onderhouden en updaten van je datacenter. Een voordeel is dat je meer invloed hebt op de beveiliging en meer flexibiliteit hebt wat betreft het aanpassen van de cloudomgeving.

3. Hybrid Cloud

De hybride cloudwerkplek is precies wat je zou verwachten. Hierbij draait een deel op een public cloud en het andere gedeelte op een private cloud. Data en applicaties kun je verplaatsen tussen de twee. Zet bijvoorbeeld je e-mail in de publieke cloud en documenten en applicaties in de private cloud. Deze vorm is ook ideaal als je wil overstappen naar de cloud zonder alles in één keer te moeten migreren. 

Voordelen van de cloud

·     Op- en afschalen bij een groeiende of krimpende organisatie is enorm simpel

·     Bestanden, informatie en applicaties zijn altijd en overal beschikbaar

·     In het geval van een publieke cloud heb je geen zorgen over onderhoud, back-ups en updates

·     Een cloudwerkplek kan erg goed beveiligd worden

Veilig en efficiënt werken

Mensen hebben vaak het gevoel dat werken in de cloud minder veilig is dan lokale opslag of een server in het bedrijfspand. Dat is gelukkig niet waar. Sterker nog: alle gegevens worden opgeslagen in zwaarbeveiligde datacentra. Bovendien worden er backups gemaakt zodat je je data nooit kwijtraakt. Als je veilig in de cloud wil werken is er wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden.

Het beveiligen van je cloudwerkplek kan met Identity-as-a-service, oftewel IDaaS. Dat stelt je in staat om single sign-on (SSO) te gebruiken. Dat betekent dat je slechts één keer hoeft in te loggen en vervolgens bij al je applicaties kunt. Je hoeft dus niet telkens opnieuw in te loggen om gebruik te maken van een dienst. Omdat werknemers slechts één wachtwoord hoeven te onthouden in plaats van twintig, kunnen er ijzersterke wachtwoorden worden ingesteld. Bovendien heb je met SSO ook geen last meer van rondslingerende wachtwoorden op post-its – ja, dat gebeurt echt!

Wil je je single sign-on nog veiliger maken? Stel dan multi-factor authentication (MFA) in voor de gehele werkplek of per applicatie. Hierdoor moet er een tweede stap gezet worden om in te kunnen loggen. Denk bijvoorbeeld aan een code die verstuurd wordt naar je telefoon. Je kunt dit altijd verplicht stellen, of afgestemd op locatie. Alleen als er buiten het kantoor wordt gewerkt, om maar iets te noemen. Maak je geen gebruik van MFA? Zorg er dan voor dat het wachtwoord om de twee maanden wordt gewijzigd.

Startportaal

Werken in de cloud biedt vrijheid, efficiëntie en veiligheid. Met onze online werkplek Startportaal bieden we zowel public, private als hybrid cloud oplossingen. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden of wil je eens een demo? Neem dan contact met 4Consult op!

Foto: Pixabay

Dit artikel wordt u aangeboden door

Meer nieuws