Ondernemerschap

Blog 4Consult: veilig internetgebruik op vakantie: vijf tips

4Consult - Ridderkerk

Let deze vakantie niet alleen goed op je portemonnee en andere waardevolle spullen, maar houd ook vooral het veilig internetten in je achterhoofd. Online zijn is tegenwoordig zo standaard dat je er niet eens meer over nadenkt, maar vooral in het buitenland kan het gevaren met zich meebrengen. Naïeve toeristen zijn tegenwoordig namelijk een geliefd doelwit van cybercriminelen. Een blog van partner 4Consult.

Even een foto posten op Instagram vanaf dat terrasje naast het Colosseum, of even snel opzoeken hoe je in het Thais kunt vragen waar het strand is: ook op vakantie gebruik je regelmatig internet. Dat is niet zo vreemd, we grijpen tenslotte allemaal automatisch naar onze telefoon om iets op te zoeken of te delen. En helemaal op vakantie, waar je niet continu waakzaam bent én bovendien vaak afhankelijk bent van je telefoon, ben je kwetsbaar.

Kosten

Waar we in Nederland allemaal probleemloos mobiel internet hebben, is dat in het buitenland vaak een ander verhaal. Vooral als je buiten de EU reist of überhaupt geen buitenlandbundel hebt, kunnen de verbruikskosten van je 4G of 5G behoorlijk oplopen. Veel vakantiegangers zoeken daarom al van tevoren uit of hun accommodatie (gratis) WiFi heeft.

Gevaren negeren

Vakantiemodus: aan. Even geen zin om je zorgen te maken over de dagelijkse sleur van je kantoorbaan, even volledig ontspannen. De behoefte om online te zijn blijft echter aanwezig bij het grootste gedeelte van de vakantiegangers en die combinatie kan gevaarlijk zijn. Er wordt namelijk in het buitenland regelmatig gebruik gemaakt van openbare WiFi-netwerken, terwijl je dit in Nederland minder snel zou doen. En als je gebruik maakt van een zakelijke smartphone is dat niet alleen voor jou, maar ook voor je werkgever een risico.  

Hoe voorkom ik problemen?

Er zijn gelukkig verschillende maatregelen die je kunt nemen om toch helemaal veilig te internetten vanaf je vakantieadres. Lastig is het gelukkig niet: 

1. Gebruik geen onbeveiligde netwerken

Een fout is snel gemaakt: ook al heeft een WiFi-netwerk de naam ‘Secure WiFi’, de kans is altijd aanwezig dat het netwerk is ingericht door een cybercrimineel die op jouw gegevens uit is. Vooral als je persoonsgegevens (b.v. e-mail, naam en/of geboortedatum) moet invullen om toegang te krijgen is de kans groot dat het onbetrouwbaar is.

2. Beveilig je telefoon, tablet of laptop

Zorg ervoor dat je apparaat beveiligd is met een sterk wachtwoord en zorg ervoor dat je voor belangrijke applicaties ook multi-factor authentication hebt ingesteld. Laat uiteraard je telefoon, laptop of tablet nooit onbeheerd achter. Daarnaast ondersteunen de meeste smartphones tegenwoordig ‘zoek mijn telefoon’ en ‘gegevens wissen op afstand’ functies. Beiden zijn verstandig om in te schakelen voor het geval dat je je telefoon toch kwijtraakt.

3. Pas op met online betalingen

Natuurlijk zal het meestal goed gaan, maar je kunt maar beter voorzichtig zijn: doe nooit online betalingen of bankzaken als je op een publiek netwerk zit. Het risico dat er iets misgaat is dan gewoon te groot. Log alleen in bij je accounts als het echt noodzakelijk is – of beter nog, gebruik gewoon je databundel.

4. Let op de URL

Dit geldt eigenlijk ook voor binnen Nederland, maar is op vakantie nog van groter belang: check de URL van websites die je bezoekt. Bezoek bij voorkeur alleen SSL-websites. Je herkent ze aan dat ze beginnen met https in plaats van http. Ontbreekt de S, dan is de kans aanwezig dat de site niet correct beveiligd is. 

5. Gebruik een VPN

Als je zeker wil zijn van een veilige verbinding kun je gebruik maken van een Virtual Private Network, oftewel VPN. Daarmee wordt al je internetverkeer omgeleid en versleuteld, zodat cybercriminelen je gegevens niet te zien krijgen – zelfs als je verbonden bent met een onveilig netwerk. Een VPN kun je installeren op vrijwel elk apparaat.

Fijne vakantie!

Als je deze tips in acht neemt is de kans groot dat je de vakantie doorkomt zonder problemen en datalekken. We wensen iedereen alvast een hele fijn vakantie! En als we nog een laatste tip mogen geven… zet je telefoon lekker op de vliegtuigstand, dan kom je pas écht rustig de vakantie door!

Foto: Pixabay

Dit artikel wordt u aangeboden door

Meer nieuws