Ondernemerschap

Blog Bytesnet: Vielen Dank, Peter Batt! Wir arbeiten gerne zusammen!

Bytesnet - Rotterdam

Terwijl het kabinet nog in ‘de onderzoeksfase’ zit heeft Bytesnet allang een standpunt ingenomen; het is een fantastisch goed idee van Duitsland om Nederland te vragen zich aan te sluiten bij de bouw van een Europees Cloudnetwerk! Peter Batt, de hoogste ambtenaar voor IT-beleid bij de Duitse Rijksoverheid, doet deze zeer belangrijke oproep. Waarom wij hem bedanken en dit zo’n belangrijke oproep is? Dit zijn volgens ons de drie belangrijkste redenen:

Reden 1: Het beperken van strategische grensoverschrijdende risico’s en privacyrisico’s

Grote organisaties, waaronder overheidsinstellingen slaan massaal data op bij grote Amerikaanse en Aziatische Cloudplatformen. Zij realiseren zich niet dat daar grote risico’s aan verbonden kunnen zijn. Bytesnet waarschuwde al eerder in deze blog dat onze AVG het niet gaat winnen van de Amerikaanse Cloud Act. Deze wetgeving zegt dat de Amerikaanse overheid, lees ‘de heer Trump’, het recht heeft om alle data in te zien op het moment dat het datacenter in handen is van de Amerikanen. Zij bezitten nu zo’n 25% van de datacenters in Nederland. AVG verwerkersovereenkomsten lijken mooi op papier, maar blijken in deze situaties geen enkele waarde te hebben!

Reden 2: Het realiseren van een betere concurrentiepositie
VVD-Kamerlid Jan Middendorp laat in het bijbehorende artikel in de FD weten enthousiast te zijn. Vooral omdat Nederland er een betere concurrentiepositie door krijgt. Helaas geeft hij aan wel de urgentie bij het kabinet te missen. Dat is zorgelijk te noemen, vooral omdat het bij de overheid ook om jouw data gaat en we ons geen achterstand kunnen veroorloven. Zullen we na het ‘Boerenprotest’, ‘Bouwersprotest’, ‘Onderwijsprotest’ ook eens in 2020 een ‘Dataprotest’ gaan houden? Als je er goed over nadenkt is dat misschien wel veel belangrijker!

Reden 3: Europa heeft datacapaciteit nodig, Nederland dus ook
Het exponentieel groeiende dataverkeer van Netflix, Amazon, Google, YouTube en andere grote internationale giganten zorgt er nu al voor dat onze Telecom bedrijven proberen uit te wijken naar andere alternatieven dan de Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX). We hebben onze Nederlandse bedrijven als het ware van de digitale snelweg laten duwen en ze staan symbolisch op de vluchtstrook.

Ruim baan voor de oproep!
Aan het kabinet willen we vragen er niet te lang over na te denken. Omarm het! Het levert tevreden burgers op en helpt de politieke partijen die het ondersteunen ongetwijfeld extra zetels op.

NB: Wenn Herr Peter Batt zusammen mit unseren Kabinettsmitgliedern unser Rechenzentrum besuchen möchte, ist er herzlich wilkommen!

Dit artikel wordt u aangeboden door

Bytesnet

Geeft data daadkracht!

Meer nieuws