Ondernemerschap

Blog FreelanceFactoring: 3 tips voor financiële controle in het nieuwe jaar

FreelanceFactoring - Rotterdam

Goede voornemens horen bij de start van een nieuwjaar. Denk hierbij aan stoppen met roken, gezonder gaan leven en meer bewegen. Daarnaast is het meer controle hebben over de financiën ook een veelgehoord voornemen. Heb jij als ondernemer ook nagedacht over financiële goede voornemens? FreelanceFactoring geeft je drie tips om een goede controle over je financiën te behouden (of te verkrijgen) in 2022.

Het bijhouden van je administratie is voor veel ondernemers een klusje dat niet tot de favorieten behoort. Toch hoort het bij het ondernemen en is het belangrijk om hier de nodige maatregelen voor te treffen. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om gebruik te maken van een boekhouder. Een boekhouder kan je goed op weg helpen om je administratie op orde te houden en zorgt ervoor dat jouw administratie voldoet aan de wettelijke vereisten. Heb je deze kennis zelf in huis? Dan kun je er natuurlijk ook voor kiezen je eigen boekhouding te voeren.

Om ervoor te zorgen dat je financieel gezien in control blijft is het belangrijk dat je cashflow blijft doorstromen. In dit artikel geven wij je drie tips over hoe je de cashflow van je onderneming op gang houdt en hoe je daarmee in controle blijft over je financiële goede voornemens.

Tip 1: Debiteurenbeheer

Om een goede cashflow te behouden is het belangrijk om je debiteurenbeheer op orde te hebben. Veel openstaande facturen belemmeren je cashflow en zorgen ervoor dat jouw betalingsstromen stagneren. Om een goede financiële controle te behouden is het belangrijk dat facturen binnen de betalingstermijn betaald worden. Het is hierbij belangrijk dat je een goed overzicht behoudt over de facturen en precies weet wanneer je een start moet maken met het debiteurenbeheer. Deze overzichten kun je zelf creëren, maar je kunt ook gebruik maken van een boekhoud- of facturatiesysteem die dit automatisch voor je bijhoudt.

Tip 2: Betalingstermijn debiteuren en crediteuren

Jij hebt een betalingstermijn afgesproken met je klanten, maar ook met je leveranciers. Het is belangrijk dat je hier geen financiële spagaat voor jezelf creëert. Stel, jouw klanten betalen jouw facturen gemiddeld na 30 dagen. Maar jij hebt met je leveranciers afgesproken dat je de facturen binnen 14 dagen betaald. Met als gevolg dat je in een financiële spagaat terecht komt. Je moet immers al geld betalen, terwijl jij nog geen gelden hebt ontvangen. Dit kan een knelling in je cashflow veroorzaken.

Probeer hier een modus in te vinden die goed bij jouw financiële goede voornemens past. In het bovenstaande voorbeeld kun je kijken of deze twee termijnen dichter bij elkaar kunnen komen. Zo kun je bijvoorbeeld overleggen met klanten en leveranciers om een betalingstermijn van 21 dagen aan te houden. Wees hierin creatief en ga het gesprek met klanten en leveranciers aan. Door het te bespreken komen er wellicht ook weer nieuwe ideeën naar voren.

Tip 3: Factoring

Door gebruik te maken van factoring worden facturen binnen 24 uur uitbetaald, ongeacht de betalingstermijn van jouw klanten. Dit betekent dat je direct beschikking over je liquide middelen hebt, waardoor je cashflow door kan stromen. Een bijkomend voordeel is dat de facturen die via factoring verlopen ook voorzien worden van debiteurenbeheer, mocht dit nodig zijn. Hierdoor hoef je niet zelf te monitoren wanneer facturen vervallen én hoef je geen verdere acties te ondernemen mocht je factuur te laat betaald worden.

Heb jij interesse in factoring? Of heb je vragen? Neem gerust contact op met FreelanceFactoring. Zij helpen je graag verder.

Lees ook: FreelanceFactoring deelt handige video over dienstverlening

Foto: Pieter Rom Colthoff en Igor Meijs (r)

Dit artikel wordt u aangeboden door

FreelanceFactoring

Freelance Factoring is in 2012 opgericht. Sinds 2016 zitten we met een team van 20 jonge, ambitieuze mensen aan het Oostplein in de havenstad Rotterdam.

Ga naar de website

Meer nieuws