Ondernemerschap

Blog Karlijn Kapel (Sørensen Advocaten): Werknemer onterecht ontslagen wegens WhatsAppbericht

Sørensen Advocaten - Rotterdam

Een opruiend WhatsAppbericht is onvoldoende grond voor een ontslag op staande voet. De werkgever, verhuisbedrijf UTS Verkroost Nijmegen B.V. (“UTS”), ontsloeg de werknemer op staande voet nadat de werknemer in een groepsapp kwaad had gesproken over UTS. De kantonrechter oordeelde dat geen sprake was van een dringende reden en wees de verzoeken van de werknemer toe (schadevergoeding, transitievergoeding en billijke vergoeding).

De werknemer werkte sinds 2007 bij UTS als projectcoördinator. In maart 2018 stuurde de werknemer een verzoek tot ouderschapsverlof voor vier uur per week op de woensdagmiddag. UTS gaf aan dat een halve dag ouderschapsverlof niet mogelijk is en vroeg de werknemer om een hele dag ouderschapsverlof op te nemen. UTS deed hiervoor een voorstel om tijd-voor-tijd-uren in te zetten. De werknemer ging hiermee niet akkoord. Vervolgens stuurde de werknemer het volgende WhatsAppbericht in een groepsapp met zijn collega’s.

'Beste heren, Heel even een mededeling, zoals jullie weten ben ik allang bezig om ouderschapsverlof aan te vragen. Om dat wij er nu niet gezamenlijk uit kunnen komen heb ik een jurist ingeschakeld deze heeft contact opgenomen. Omdat ik nu contact heb genomen met de jurist wat niet mocht natuurlijk vanuit onze werkgever. Dan Wordt er nu gezegd dat ik een oprotpremie krijg dus er wordt een soort contract opgesteld. En er wordt nu voor gezorgd dat ik weg kan gaan bij verkroost. Alleen vanwege ouderschapsverlof. Sommige mensen vroegen zich af wat er met mij aan de hand was tenminste dit hoorde ik van de manager van UTS. Dus nou weten jullie wat er aan de hand is. Maar ondanks dit allemaal doe ik mijn werk nog voor honderd procent.'

Nog diezelfde dag werd de werknemer middels een sms-bericht op staande voet ontslagen, omdat hij door middel van het opruiende WhatsAppbericht UTS in een kwaad daglicht had gesteld.

De werknemer verzocht de kantonrechter onder andere een vergoeding wegens de onregelmatige opzegging van EUR 9.194,46 bruto, de transitievergoeding van EUR 16.825,86 bruto en een billijke vergoeding van EUR 15.000.– bruto. Hij stelde dat het ontslag op staande voet niet rechtsgeldig is gegeven, omdat geen sprake is van een dringende reden.
De kantonrechter oordeelde dat het WhatsAppbericht van de werknemer geen dringende reden voor ontslag oplevert. Het bericht was niet zodanig opruiend dat van UTS niet kon worden gevergd de arbeidsovereenkomst te laten voortduren. Bovendien heeft de werknemer UTS niet doelbewust in een kwaad daglicht willen stellen. UTS heeft door het geven van ontslag op staande voet ernstig verwijtbaar gehandeld.

De kantonrechter heeft de verzoeken van de werknemer toegewezen en de billijke vergoeding vastgesteld op EUR 3.000,– bruto.

Voor de gehele uitspraak, klik hier.

Vragen over het bovenstaande? Neem dan contact op met één van de arbeidsrechtadvocaten van Sørensen Advocaten. Bel: 010-2492444

 

Dit artikel wordt u aangeboden door

Sørensen Advocaten

Sorensen Advocaten: al tien jaar gespecialiseerd in het arbeidsrecht. Wij helpen u snel en daadkrachtig met al uw arbeidsrechtelijke vraagstukken.Onze ervaren advocaten zijn u graag en snel van dienst.

Meer nieuws