Ondernemerschap

Blog Peter Swaneveld (Startportaal): wat is de digitale transitie?

4Consult - Ridderkerk

Als je een beetje bekend bent in de enterprise ICT-wereld, dan hoor je deze toverterm veel voorbijkomen: de digitale transitie. Klinkt leuk, maar wat is het nou eigenlijk?

De term is zo breed dat je er meerdere kanten mee op kunt, maar ik interpreteer hem zo:

In de laatste 20 jaar is er enorm snel geïnnoveerd op ICT-gebied. Dit heeft heel veel mooie technische oplossingen opgeleverd: vanuit de techniek gedacht en ontwikkeld. Techneuten werden er maar wat enthousiast van. Maar de gebruiker kreeg zelden een oplossing zonder dat hij zijn werk er beter, sneller of efficiënter mee doen.

In mijn ogen verandert de wereld op dit moment van denkwijze. De enterprise ICT-wereld is nu -eindelijk- ICT-oplossingen aan het ontwikkelen vanuit het perspectief van de gebruiker, in plaats van de techniek. Het maakt hierbij dus niet uit of je de ICT-oplossing voor jouw organisatie baseert op een acht jaar oude techniek, als de medewerkers hun werk er maar goed mee kunnen doen!

Nu zal er vrijwel nooit oude technologie gekozen worden, omdat je met de oplossingen die Microsoft in rap-tempo ontwikkelt in Office 365 alleen maar sneller en efficiënter kunt samenwerken.

Waarom moeten we hieraan meedoen?

De use-cases die wij nu hebben gezien zorgen voor een enorm positief geluid binnen de organisatie. Medewerkers voelen zich gehoord, krijgen tijdens de implementatie een -afgekaderd- zegje in de implementatie en worden daarmee een ambassadeur voor de digitale transitie. Dit valt onder de noemer gebruikersadoptie.

Een organisatie is een optelsom van medewerkers. Als je medewerkers met plezier met hun digitale werkplek werken, dan heb je op dat vlak tevreden medewerkers. Als je tevreden medewerkers hebt, kan je met je organisatie veel bereiken!

Maar hoe maak je zo’n vage term nu concreet?

Als je vanuit de medewerker denkt, dan wil de medewerker – boven alles – gemak. Hoe bied je dat?

De werkplekstandaard van de laatste jaren is een virtuele of remote desktop geweest, al dan niet met een Microsoft, VMWare of Citrix schil eromheen. Je hebt daarmee een desktop in een desktop, die via internet wordt aangeboden.

Echter, tegenwoordig worden 80% van de applicaties via de webbrowser aangeboden. Waarom zou je dan nog via een Remote Desktop inloggen en daar dezelfde browser opstarten als die je lokaal op je laptop hebt?

Als je het zo bekijkt, zou je zoiets als een bureaublad moeten hebben in de browser.

Dit is waarom we Startportaal hebben bedacht.

Hoe kan Startportaal hierin faciliteren?

Startportaal is ontworpen voor gebruikersgemak. Bij elke functionaliteit staat gebruikersgemak boven aan het prioriteitenlijstje.

Startportaal brengt de informatie die verspreid is opgeslagen in al je bedrijfsapplicaties terug tot een enkel portaal. De medewerker heeft alle informatie die hij die dag nodig heeft direct tot zijn beschikking: de afspraken uit je agenda voor die dag, ongelezen e-mail, bedrijfsnieuws. Maar ook je to-do lijstje of de nog te accorderen declaraties vanuit AFAS of Exact.

Wil je vanuit Startportaal een bepaalde applicatie opstarten? Dan klik je op het icoontje van de applicatie: Er opent een nieuw tabblad in de browser en je bent meteen ingelogd: Single Sign On. 90% van de bedrijfsapplicaties ondersteunen Single Sign On. Daar moeten we gebruik van maken: dat is pas gemak! En het is nog en stuk veiliger op de koop toe: geen verschillende wachtwoorden meer, maar alles vanuit één plek. Bent u geïnteresseerd in een demo of uitleg over hoe Startportaal uw organisatie kan helpen in de digitale transitie? Lees dan verder op startportaal.nl!

Lees ook: Nieuwe Friend: Startportaal

Dit artikel wordt u aangeboden door

Meer nieuws