Ondernemerschap

Blog Schouten Zekerheid: schade op wintersport, welke verzekering dekt wat?

Schouten Zekerheid - Capelle aan den IJssel

Het wintersportseizoen is weer begonnen. Of u nu gaat skiën in Winterberg, snowboarden in Gerlos of après-skiën in Kirchberg: een ongeluk zit in een klein hoekje. Een snowboard dat gestolen wordt, een beenbreuk die u oploopt tijdens het skiën, of het overlijden van een familielid waardoor u uw vakantie vroegtijdig moet afbreken. Wat wordt dan door welke verzekering vergoed?

Elk jaar komen meer wintersporters in de financiële problemen omdat zij niet of onvoldoende verzekerd op vakantie gaan. Zij beseffen te weinig dat ze dan zelf op moeten draaien voor de kosten van hulpverlening in het buitenland. Een reddingsactie met een banaan of sneeuwscooter kost zo’n € 600,-, een helikopterredding tussen de € 2.500,- en € 3.500,- en een gipsvlucht naar Nederland gaat hier nog overheen. Daarom is het belangrijk om goed verzekerd op reis te gaan. Onderstaand treft u een globaal overzicht aan van welke verzekering wat vergoedt. Uiteraard geldt dat de schade per geval bekeken moet worden en geeft het onderstaande geen garantie.

Zorgverzekering
Veel wintersporters gaan er ten onrechte van uit dat hun zorgverzekering alle zorgkosten in het buitenland dekt. Dit is niet waar: de basisverzekering vergoedt alleen de zorg in het buitenland tot het Nederlandse tarief. Dit tarief kan in andere landen veel hoger liggen (vooral in Zwitserland of in Oostenrijk, waar voornamelijk privéklinieken met hogere tarieven zijn), waardoor u het restbedrag zelf bij moet betalen. Het kan zijn dat uw aanvullende zorgverzekering het andere deel van de kosten op zich neemt. De dekking en voorwaarden kunnen per aanvullende verzekering flink verschillen, dus het is verstandig voor uw vakantie bij uw verzekeraar of tussenpersoon na te gaan welke kosten onder uw dekking vallen.

Tip: zorg dat u altijd uw zorgpas die u van de verzekeraar heeft ontvangen meeneemt op vakantie. Deze geeft u tijdens een tijdelijk verblijf in veel landen in het buitenland recht op noodzakelijke medische zorg. Deze pas staat in het buitenland bekend als de EHIC (staat op de achterkant van uw zorgpas). Staat op de achterkant van uw zorgpas geen EHIC? Zorg dan dat u een aparte EHIC aanvraagt.

Reisverzekering
Een reisverzekering dekt bijkomende kosten die niet door uw zorgverzekering worden vergoed. Erg fijn bij een gedwongen langer verblijf, onkosten van een familielid dat moet overkomen of een door omstandigheden gedwongen vervroegde terugkeer naar huis.

De reisverzekering kan over het algemeen uitgebreid worden met een extra dekking voor bagage, geld, geneeskundige kosten, hulp en huur vervoermiddel, reis rechtsbijstand, ongevallen en wintersport.

Kiest u voor de extra dekking ‘geneeskundige kosten’, dan wordt ook een ziekenhuisopname vergoed. Kiest u voor de extra dekking ‘wintersport’, dan wordt ook het vervoer vanaf de piste na een ongeval vergoed.

Extra dekking: wintersport
Bij uw reisverzekering kunt u de dekking ‘wintersport’ meeverzekeren (bij een aantal verzekeraars zit deze dekking standaard in de reisverzekering). Deze uitbreiding biedt dekking voor buitengewone kosten zoals opsporing, redding en repatriëring. Let op: sommige reisverzekeraars sluiten dit uit bij bepaalde sporten, zoals snowboarden of skiën buiten de piste.

De verzekering met de dekking ’wintersport‘ zorgt ervoor dat u de kosten van gehuurde ski’s, skiuitrusting, skipassen en niet gevolgde skilessen vergoed krijgt als u uw vakantie onverwacht moet afbreken. Ook worden de kosten vergoed als u door een ongeval niet meer in staat bent te skiën. Beschadiging, verlies of diefstal van uw skispullen is ook meeverzekerd. Deze skispullen zijn namelijk niet meeverzekerd onder de standaard reisverzekering. Wordt uw zonnebril gestolen?Deze is wél verzekerd onder de standaard reisverzekering, uiteraard indien de rubriek ‘bagage’ is meeverzekerd.

Natuurlijk geldt bij bovenstaande wel dat u een zorgvuldigheidsplicht hebt. Dit betekent dat u verstandig met uw spullen moet omgaan: zorg bijvoorbeeld voor een slot op uw ski’s als u deze onbeheerd ergens achterlaat.

Annuleringsverzekering
De annuleringsverzekering sluit u vaak direct met de reisverzekering af, of maakt daar deel van uit. Deze verzekering keert uit als de geboekte reis niet door kan gaan of moet worden afgebroken. Hiervoor moet uiteraard wel een geldige reden zijn, bijvoorbeeld het overlijden van een familielid, echtscheiding of ontslag.

Schade? Bel met de alarmcentrale
Heeft u schade, neem dan contact op met de alarmcentrale van uw reisverzekering. De alarmcentrale staat 24 uur per dag voor u klaar. Zorg ervoor dat u het nummer in uw telefoon hebt opgeslagen. Wanneer er iets gebeurt kunt u direct contact opnemen in uw eigen taal. Wel zo handig bij noodsituaties!

Dé combinatie
Alleen met de combinatie van een zorgverzekering, een reisverzekering met de dekkingen geneeskundige kosten, bagage en wintersport en een annuleringsverzekering zijn de voornaamste kosten waarmee onfortuinlijke wintersporters te maken krijgen verzekerd. Omdat ook hier geldt dat de voorwaarden en dekking per verzekeraar verschillen, is het raadzaam goed door te vragen bij het afsluiten van een verzekering. Het is essentieel te weten of de dekking voldoende is voor de geplande wintersport en de activiteiten die tijdens die vakantie worden ondernomen en of het gebied waar u naartoe gaat valt onder de dekking.

Gaat u met een groep op vakantie? Let dan goed op de dekkingen van de reisverzekeringen van uw medereizigers. Het kan namelijk dat bepaalde gebeurtenissen op de ene reisverzekering wel en op de andere niet gedekt zijn.

Verzekering bij uw skipas
In wintersportgebieden is het vaak mogelijk om direct te verzekeren voor reddingen in het skigebied. Vaak kost dit slechts enkele euro's. Dit is prettig op het moment dat u geen speciale wintersportverzekering hebt.

Reisverzekering afsluiten?
Wilt u de reisverzekering met wintersportdekking en dekking voor geneeskundige kosten afsluiten? Dat kan gemakkelijk en voordelig via de website van Schouten Zekerheid. Wilt u zeker weten of uw zorgverzekering al een deel van de kosten dekt? Dan kunt u contact met Schouten Zekerheid opnemen. En uiteraard ook voor andere vragen.

Dit artikel wordt u aangeboden door

Schouten Zekerheid

Schouten Zekerheid is makelaar in verzekeringen voor bedrijven, instellingen en branche- en beroepsorganisaties. Klanten ervaren onze werkwijze als onderscheidend door deskundigheid, onafhankelijkheid en daadkracht. Binnen de organisatie is jarenlange kennis en ervaring aanwezig op het gebied van verzekerbare risico’s, zoals aansprakelijkheid, transport, brand, aan- en verbouw en debiteuren.

Meer nieuws