Blog Schouten Zekerheid: zonnepanelen op uw bedrijfspand, hier moet u vooraf op letten
Schouten Zekerheid - Capelle aan den IJssel
Steeds meer ondernemers overwegen zonnepanelen te plaatsen op het bedrijfspand: duurzaam voor zowel het milieu als de portemonnee. Wees u wel bewust van de risico’s en alle bijkomende zaken van zonnepanelen op uw pand. Er is bijvoorbeeld een nieuwe constructieberekening van het gebouw nodig en er moet brandveilig isolatiemateriaal worden aangebracht. Met deze aandachtspunten van Schouten Zekerheid komt u niet voor verrassingen en onverwachte kosten te staan.
Bij de meest voorkomende risico’s van zonnepanelen kunt u denken aan brandrisico, dakinstorting, stormschade, blikseminslag en hagelschade. In dit artikel vindt u allerlei maatregelen die u preventief kunt nemen als de zonnepanelen al op het dak liggen. Maar welke punten zijn goed om in de gaten te houden voordat u de zonnepanelen gaat laten leggen?
Acht aandachtspunten voor het plaatsen van zonnepanelen op uw bedrijfspand
– Laat zonnepanelen uitsluitend aanleggen door een erkend installateur, die de installatie aanlegt volgens de daarvoor vereiste NEN-normen.
– Laat de constructie van het gebouw opnieuw beoordelen; kan het dak de panelen of mogelijke sneeuwophoping hierachter dragen?
– Is het gebouw gehuurd, laat dan het ‘recht van opstal’ notarieel vestigen op de zonnepanelen. Daarmee wordt voorkomen dat de verhuurder door natrekking eigenaar is geworden van de door de u geplaatste zonnepanelen.
– Let op met de zogenoemde 'in-dak-systemen'; de panelen liggen dan te dicht op brandbare isolatie. Er dient dan ook altijd brandveilig isolatiemateriaal te worden aangebracht.
– Zorg voor voldoende ventilatie achter de panelen op de daken; temperaturen van 70 graden en hoger worden daar op een zomerdag gemakkelijk gehaald.
– Informeer altijd voordat u een zonnepaneleninstallatie gaat plaatsen bij uw tussenpersoon of en zo ja, welke preventie-eisen er gevraagd worden door de verzekeraar.
– Laat na de oplevering van de installatie een onafhankelijke opleveringsinspectie doen op basis van tenminste de normen NEN-EN-IEC 62446 en
– NTA 8220.
– Laat de installatie iedere 5 jaar inspecteren.
Dit artikel wordt u aangeboden door
Schouten Zekerheid
Schouten Zekerheid is makelaar in verzekeringen voor bedrijven, instellingen en branche- en beroepsorganisaties. Klanten ervaren onze werkwijze als onderscheidend door deskundigheid, onafhankelijkheid en daadkracht. Binnen de organisatie is jarenlange kennis en ervaring aanwezig op het gebied van verzekerbare risico’s, zoals aansprakelijkheid, transport, brand, aan- en verbouw en debiteuren.