Ondernemerschap

Blog Van der Spek Uitvaart: condoleance tekst, hoe wens ik iemand sterkte bij een overlijden?

Van der Spek Uitvaart - Capelle a/d IJssel

Na het overlijden van iemand in uw omgeving is het gebruikelijk om de nabestaanden te condoleren met het verlies. Dit kan bijvoorbeeld door het schrijven van een condoleance kaart. Het is echter niet altijd makkelijk een tekst te verzinnen om iemand sterkte bij een overlijden te wensen. Welke condoleance tekst kan er op een rouwkaart gezet worden? Hieronder een aantal schrijftips en voorbeelden van condoleance teksten van Van der Spek Uitvaart ter inspiratie.

Ook al is het lastig de juiste woorden te kiezen, laat in ieder geval altijd iets horen. De troost en steun die u hiermee biedt, zullen altijd worden gewaardeerd. Het feit dát u iets laat weten, staat voorop, in welke vorm dat gebeurt, komt op de tweede plek. Wanneer u niet de juiste woorden kunt vinden om medeleven te tonen, benoem dan letterlijk dat woorden tekortschieten of gebruik de voorbeeld condoleance teksten hieronder ter inspiratie.

Rouwdrukwerk
Bent u als nabestaande op zoek naar voorbeelden voor het versturen rouwpost? Hier leest u meer over rouwkaarten en drukwerk en treft u voorbeelden voor teksten op drukwerk.

Telefonisch condoleren
Veel mensen vragen zich af of het gepast is om na een overlijden de nabestaanden telefonisch te condoleren. Medeleven tonen wordt door de nabestaanden vrijwel altijd gewaardeerd. Het kan een grote steun zijn in een zware tijd. Houd er wel rekening mee dat de tijd rond een uitvaart voor nabestaanden vaak hectisch is. Voordat de begrafenis of crematie plaatsvindt, moet er praktisch gezien veel worden geregeld. De nabestaanden willen in deze periode (meestal) in rust en kleine besloten kring afscheid kunnen nemen van de overledene. Een telefoontje komt dan niet altijd gelegen.

Condoleren via een rouwkaart
Het condoleren van de nabestaanden na een overlijden gebeurt in de meeste gevallen via een rouwkaart. Dit is een (deels) handgeschreven kaart waar een bemoedigende tekst op komt te staan om steun en medeleven te betuigen. Een rouwkaart wordt ook wel een condoleance kaart of overlijdenskaart genoemd. Kies een tekst die past bij de overledene en de soort relatie die u met de nabestaanden heeft. Deel op de rouwkaart bijvoorbeeld een bijzondere herinnering, mooie tekst of kort gedicht.

Voorbeeld condoleance teksten
Hoe wenst u iemand via een rouwkaart sterkte bij het overlijden van een vader, moeder, partner of kind? Hieronder treft u een aantal voorbeelden aan van condoleance teksten die op een rouwkaart kunnen worden gezet. Het zijn steunende woorden in moeilijke tijden om de familie sterkte te wensen bij het overlijden van een dierbare naaste.

TRADITIONELE TEKSTEN
Voorbeelden van een aantal veelgebruikte korte condoleance teksten om sterkte te wensen bij een overlijden:

– Met innige deelneming.
– Gecondoleerd met dit enorme verlies.
– Heel veel sterkte gewenst in deze moeilijke tijd.
– Ik wens je veel kracht bij het verwerken van dit verdriet.

LIEVE EN PERSOONLIJKE TEKSTEN
– Woorden schieten tekort om jullie te troosten in dit grote verlies. Wij wensen jullie heel veel sterkte en kracht toe voor de komende tijd.
– In gedachten zijn we bij u/jullie.
– Een bijzonder mens heeft ons verlaten.
– Geschokt vernamen wij dat [vul naam in] is overleden. Wij wensen jou/u en de hele familie heel veel sterkte nu en in de toekomst. Het is een groot verlies.

TROOSTENDE WOORDEN
– Elk afscheid is de geboorte van een herinnering.
– De hemel is een engel rijker, wij zijn er een kwijt.
– Hopelijk hebben jullie veel steun en troost aan de mooie herinneringen.
– Sterker dan het verlies is de herinnering die blijft

GEDICHTEN OP DE ROUWKAART

– Samen is een groot gemis, als samen er niet meer is.
– Omdat er liefde is, bestaat er geen voorbij. In alle eeuwigheid ben jij (door: Toon Hermans).
– Er is niets wat voorgoed verdwijnt, als men de herinnering bewaart.
– Een woord van troost, een warme groet wil ik jullie hierbij sturen, zodat je weet dat ik aan jullie denk in deze droeve uren.
– Ik wens jullie veel kracht en sterkte toe.

CONDOLEANCE TEKST IN HET ENGELS
– Condolences with the loss of [vul naam in].
– Our sincere condolences for the passing of [vul naam in.]
– Those who love remain with us, for love itself lives on.
– If love could have saved you, you would have lived forever.

Dit artikel wordt u aangeboden door

Van der Spek Uitvaart

Van der Spek Uitvaart verzorgt sinds 1888 uitvaarten in de regio Rotterdam. Onze medewerkers hebben jarenlange ervaring en oog voor detail. Ze luisteren naar uw verhaal, herinneringen en wensen. Zij nemen u alle praktische zaken uit handen of ondersteunen wanneer u vooral veel zelf wilt doen. Die combinatie van expertise, vakmanschap en betrokkenheid maakt dat iedere overledene de uitvaart krijgt die bij hem of haar past.

Meer nieuws