Ondernemerschap

Blog Yvonne Sørensen: op staande voet ontslagen wegens het filmen van schaars geklede tiener

Sørensen Advocaten - Rotterdam

In deze zaak ging het om een ontstoppingsmonteur die (mogelijk) opzettelijk met zijn iPad een 15-jarige bewoonster van het pand waar hij werkzaam was, had gefilmd. Deze bewoonster stond in haar ondergoed en wist niet dat zij werd gefilmd. De werknemer voerde aan dat de iPad kuren vertoonde en uit zichzelf had gefilmd, waarna hij zelf nog meer filmde om de iPad te testen.

De werknemer voerde aan dat hij foto’s wilde maken van het afgeronde werk. Dit bleek echter niet te kloppen omdat het filmpje begon om 17.52 uur terwijl de werkzaamheden pas waren afgerond om 18.04 uur. Op het filmpje was te zien dat de bewoonster gehurkt in haar ondergoed het kastje aan het leeghalen is, waarin de werknemer moest werken. 

De kantonrechter vindt het ongeloofwaardig dat terwijl de werknemer de iPad met twee handen voor zijn lichaam hield, de iPad uit zichzelf zou zijn aangegaan op het moment dat een schaars gekleed persoon in beeld rondliep. Temeer omdat de iPad net voor de opname nog was gebruikt om de werkzaamheden te registreren. Een tweede op de iPad aanwezig filmpje doet niet veel goeds voor de geloofwaardigheid van de werknemer, aangezien dit filmpje begon op de vloer, vervolgens werd gericht op de billen van een vrouw en stopt wanneer de vrouw uit beeld loopt.

De kantonrechter oordeelde dat de werknemer bewust opnames heeft gemaakt en dat dit een dringende reden voor ontslag op staande voet oplevert. De privacy van een persoon in een veilige omgeving is van essentieel belang en de werknemer had de mogelijkheid om de filmpjes te delen op het internet. Hier zouden zulke filmpjes, gezien de huidige maatschappij, snel en vaak worden gedeeld. Deze zijn daarna moeilijk te verwijderen. Daarnaast is de integriteit van de werkgever in het geding doordat de werknemer onder werktijd filmde. De werkgever heeft een gedragscode, waarvan de werknemer zich bewust was, waarin is opgenomen dat de integriteit van de werkgever niet mag worden aangetast.

De werknemer was terecht op staande voet ontslagen. 

Voor de gehele uitspraak klik hier

Yvonne Sørensen (Sørensen Advocaten)

Dit artikel wordt u aangeboden door

Sørensen Advocaten

Sorensen Advocaten: al tien jaar gespecialiseerd in het arbeidsrecht. Wij helpen u snel en daadkrachtig met al uw arbeidsrechtelijke vraagstukken.Onze ervaren advocaten zijn u graag en snel van dienst.

Meer nieuws