Ondernemerschap

Column Tom Koek (Inprevo): die vervelende branddeur

Inprevo - Rotterdam

Vaak genoeg wordt die vervelende deur met deurdranger vastgezet met haakjes, wiggen of andere obstakels, zodat je makkelijk kan doorlopen (het gebruiksgemak).

Die vervelende deur is echter een cruciaal onderdeel om de verspreiding van brand binnen een gebouw te beperken (en/of te voorkomen). De branddeur heeft als doel om te voorkomen dat een brand en de daarbij horende rook zich snel verspreidt door een gebouw. In de meeste gevallen zal deze deur in een stevige stenen wand zitten die een brand gemakkelijk voor de gestelde eis van 30 minuten kan tegen houden. Deze brandscheiding is echter zo sterk als de zwakste schakel, in dit geval de branddeur.
 
De branddeur is meestal een stevige houten deur, met al dan niet beglazing daarin. Een houten deur kan een zware brand tijdelijk tegenhouden. Dat komt omdat een goede houten branddeur van hardhout heel langzaam inbrandt: Als de deur dik genoeg is (40 millimeter) zorgt dit al voor 30 minuten vertraging voordat de brand zich weer uitbreidt. Als het kozijn van hetzelfde hout is gemaakt en voldoende overlap heeft met de naad van de deur (25 mm) zorgt dit ervoor dat de brand ook niet door de naad van de deur komt. Even belangrijk is dat het glas in en naast de deur speciaal brandwerend glas is, zodat het niet snel kapot springt door de hoge temperaturen. Daarmee zijn de twee grootste onderdelen van een branddeur behandeld: de deur en de beglazing.
 
Wat rest zijn maatregelen om te voorkomen dat deze onderdelen open staan of eerder kunnen opbranden. Daarom moeten de glaslatten van de beglazing op de juiste wijze gemonteerd zijn, zodat het glas op zijn plaats blijft. Verder moeten rubberen tochtstrippen ook zelfdovend zijn, om te voorkomen dat de brand zich aan de niet-brandzijde voortzet.
 
Tenslotte zal er altijd een deurdranger op een branddeur zitten om een branddeur dicht te krijgen. Een openstaande deur is namelijk even brandvertragend als een openstaande deur een inbreker tegenhoudt, die houdt niets tegen. Als uitzondering heeft een woningdeur doorgaans geen deurdranger.
 
De moraal van het verhaal? Als een deur een branddeur is zet hem alsjeblieft niet vast met een wig of haakje. Want die vervelende deur redt niet alleen je eigen leven, maar ook van je buren of collega’s bij een brand.
 
Tom Koek,
Consultant Inprevo

 

Dit artikel wordt u aangeboden door

Inprevo

Inprevo richt zich op de preventie van calamiteiten en helpt organisaties bij het creëren van brandveiligheid.

Meer nieuws