Ondernemerschap

Daikin intensiveert samenwerking met Action en gaat koudemiddelen recyclen

Daikin Nederland - Capelle aan den IJssel

Action breidt de samenwerking met Daikin uit in de vorm van een revolutionair nieuw project: het recyclen van koudemiddelen uit winkels die gerenoveerd worden. Action is een snelgroeiende non-food Retail discounter met meer dan 1.400 winkels in Nederland, Luxemburg, België, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en Polen.

Het hoofdkantoor staat in Nederland. De Retailer verkoopt meer dan 6.000 verschillende producten en streeft ernaar goede kwaliteit te leveren tegen lage prijzen. In alles wat Action doet, probeert het bedrijf de impact op de omgeving zo laag mogelijk te houden. De pilot om koudemiddelen terug te winnen is daar een voorbeeld van. 

Op naar een circulaire economie 
In de eerste helft van 2019 hebben Action en Daikin het koudemiddel R410A verzameld uit oude installaties van twaalf Action winkels die gerenoveerd werden. Het gewonnen koudemiddel werd opnieuw gebruikt in tien nieuwe Action winkels, verspreid over Europa. 

Door tussenkomst van een onafhankelijk laboratorium is Action zeker van de kwaliteit en hoeveelheid van het gewonnen koudemiddel. Uit het onderzoek bleek bovendien dat het gewonnen koudemiddel dezelfde kwaliteit heeft als nieuw geproduceerd koudemiddel en dat het overeenkomt met de AHRI700-standaard. In de fabriek van Daikin Europe worden nieuwe en gerecyclede koudemiddelen gemengd. Maar een onafhankelijk auditproces zorgt ervoor dat de hoeveelheid teruggewonnen koudemiddelen administratief overeenkomt met de fabrieksvulling van de nieuw geïnstalleerde units. Het hele proces – van terugwinning naar onderzoek tot recycling – is gecertificeerd door Daikin. 

Michiel Coolen, Group Construction Manager bij Action, is enthousiast: ‘Door een circulaire economie voor koudemiddelen te creëren binnen ons eigen winkelnetwerk, kunnen we onze milieu-impact verder verkleinen. In plaats van meer afval te produceren door oude koudemiddelen af te voeren en nieuwe te produceren, gebruiken we de middelen die al beschikbaar zijn. Zo hebben we binnen Action een gesloten systeem gemaakt.’

Toshitaka Tsubouchi, vicepresident van Daikin Europe vertelt: ‘De industrie staat eigenlijk nog maar aan het begin van de recycling en het hergebruik van koudemiddelen. Maar ik ben ervan overtuigd dat de ontwikkeling naar een circulaire economie de juiste weg is. Daarom waarderen we het initiatief van Action. Ze staan ervoor open om de Retail branche en de HVAC-markt te veranderen. We hopen hiermee anderen te inspireren om de grote hoeveelheid koudemiddelen in bestaande installaties een tweede leven te geven.’

Gecertificeerde winkels 
De pilot is een groot succes, dus de samenwerking krijgt een vervolg. Voor de komende periode staan er vijftig renovaties van Action winkels gepland. Het koudemiddel dat daar gewonnen wordt, gaat wederom naar installaties in nieuw te bouwen winkels. Zo wordt Action op dit vlak voor een groot deel zelfvoorzienend. De milieu-footprint wordt kleiner en productie van nieuwe koudemiddelen voor Action kan aanzienlijk omlaag. Een goed voorbeeld voor de rest van de markt, zowel voor Retailers als de HVAC-R-industrie!  

Dit artikel wordt u aangeboden door

Daikin Nederland

Daikin zet zich als bevlogen marktleider in voor een steeds beter binnen- én buitenklimaat.

Meer nieuws