Ondernemerschap

Documentaire DEPOT – Reflecting Boijmans te zien tijdens International Film Festival Rotterdam (IFFR)

Museum Boijmans Van Beuningen - Rotterdam

DEPOT – Reflecting Boijmans, de nieuwste film van filmmaker Sonia Herman Dolz, is vanaf volgende week te zien op het International Film Festival Rotterdam (IFFR). Terwijl Museum Boijmans Van Beuningen in 2019 moest sluiten vanwege grootschalige renovatie, ontstond er verderop een heel nieuw gebouw dat de deuren juist voor het publiek zou openen: het Depot – een gezamenlijke droom van architect Winy Maas en Boijmans-directeur Sjarel Ex.

Deze documentaire neemt het publiek niet alleen mee in de totstandkoming van ’s wereld eerste volledig publiekelijk toegankelijke depot, maar trekt aan de hand van archiefmateriaal uit Bouw Museum Boymans ook fraaie parallellen met de constructie van het huidige museumgebouw in de jaren 30.

Winy Maas en Sjarel Ex leiden de kijker met aanstekelijk plezier rond door zowel het uitgeklede museum als het gloednieuwe depot en delen hun enthousiaste blik op heden en verleden. De film, een monument voor de toekomst, ontsluit tussen de bedrijven door de geheimen van het museum en laat details zien die doorgaans aan het oog onttrokken worden. Beide gebouwen geven zich bloot, een kluis met kunstschatten wordt geopend. Het resultaat is een liefdevolle symfonie voor kunst en architectuur.

Filmmaker Sonia Herman Dolz maakte in 2015 ook de documentaire Conducting Boijmans. Verder is ze bekend van bekroonde documentaires als Romance de Valentia (1994) en Lagrimas Negras (1998).

De 52-ste editie van het IFFR begint op 25 januari en duurt tot 5 februari.

Dit artikel wordt u aangeboden door

Museum Boijmans Van Beuningen

Een bezoek aan Museum Boijmans Van Beuningen is een reis door de geschiedenis van de kunst. Nederlandse en Europese topstukken geven een overzicht van de vroege middeleeuwen tot de 21ste eeuw. Van Bosch, Rembrandt en Van Gogh tot Dalí en Dutch Design.

Meer nieuws