Ondernemerschap

Duurzame samenwerking tussen KPMG en Friends in Business

KPMG - Rotterdam

KPMG blijft langer verbonden aan Friends in Business. ‘Een mooi netwerk om in contact te komen met Rotterdamse bedrijven. En daarnaast ook een mooi podium om onze expertise te kunnen tonen door middel van kennissessies.’

Voor Friends in Business betekent duurzaam onder meer de manier waarop zij met Friends omgaan, met de intentie van een langdurige samenwerking. KPMG heeft ook veel met duurzaamheid, maar tegelijkertijd met het weghalen van misverstanden over dat thema. 

Misverstanden

Het grootste misverstand is dat een organisatie claimt duurzaam te opereren omdat die organisatie beschikt over een ESG-beleid (Environmental, Social en Governance). Echter, dat beleid is niet meer dan een raamwerk. Met niet-financiële factoren die van invloed zijn op risico’s en rendementen. Het zegt nog niks over de besluiten die op grond hiervan worden genomen. En je kan dus ook niet claimen dat een organisatie duurzaam is als ze beschikken over dat beleid; daar is meer voor nodig. Namelijk de weging van factoren en keuzes die de doorslag geven. 

Pas op met claimen

Bijvoorbeeld het feit dat bij uitbreiding van de productie het waterverbruik wordt meegenomen in de besluitvorming, wil nog niet zeggen dat gekozen wordt voor de oplossing met het minste waterverbruik. Ook een organisatie die haar CO2-uitstoot weet te verminderen, is niet per definitie duurzaam. Want hoe staat het met diversiteit, met het stakeholder management, met kinderarbeid in de keten, met de klokkenluidersregeling, met afval et cetera? Pas dus op met de claim duurzaam te zijn, ‘omdat we een ESG-beleid hebben’.

Duurzaam dus impact?

In het verlengde van deze begripsverwarring tussen ESG en duurzaamheid ligt die tussen duurzaamheid en impact. Een duurzame organisatie verkondigt graag dat ze een positieve impact heeft op de maatschappij. Maar dat is niet altijd zo. Wil je meer weten over deze misverstanden en de voordelen van transparantie over deze thema’s? Verdiep je dan eens in de business en kennissessies van KPMG.

Dit artikel wordt u aangeboden door

KPMG

KPMG Nederland maakt deel uit van het internationale KPMG-netwerk, wereldwijd toonaangevend in audit, tax en advisory. KPMG Meijburg & Co is specialist in tax in Nederland. We werken voor een brede groep opdrachtgevers: grote (inter)nationale ondernemingen, middelgrote bedrijven, non-profitorganisaties en overheden.

Meer nieuws