Ondernemerschap

Energielabel voor kantoren heeft effect

05-09-23

Sinds 1 januari 2023 moet een kantoorgebouw minimaal energielabel C hebben. Zo niet, dan mogen ze officieel niet meer worden gebruikt. Deze energielabel C-verplichting werd in 2018 door de overheid aangekondigd. Dat zorgde ervoor dat vóór de invoeringsdatum 77 procent voldeed. Eerder was dat maar 63 procent.

De verplichting heeft de energieprestaties van kantoren versneld beter heeft gemaakt. Dat is de conclusie van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) op basis van onderzoek door de Universiteit Maastricht naar de energielabel C-verplichting. Dat werd, samen met de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs (NVM), uitgevoerd voor RVO en de Dutch Green Building Council (DGBC). 

Meteen voor label A

Vóórdat de overheid de verplichting bekendmaakte, had 63 procent van de kantoren met een energielabel (“energieprestatiecertificaat”) minimaal label C. In 2022 was dat 77 procent. Uit het onderzoek bleek dat verder dat kantooreigenaren in drie van de vier gevallen meteen gaan voor label A als zij kiezen voor verduurzamen.

De onderzoekers tonen ook aan dat het financiële nadelen heeft als vastgoed minder duurzaam is. Kantoorgebouwen met een label lager dan C zijn bijna 20 procent minder waard dan kantoren die wél voldoen aan de energielabelplicht. Kantoren met energielabel G daalden zelfs bijna 40 procent in waarde. 

Ook stellen verschillende Nederlandse banken, zoals ING Real Estate Finance, inmiddels eisen aan de minimale energieprestatie voor zij financiering geven voor vastgoed. ‘Duurzaamheid op de vastgoedmarkt lijkt dus niet langer een luxe, maar een noodzaak.’ Aldus RVO.

Voorbeeldrol

Nederland was het eerste land dat de regel heeft ingevoerd. Inmiddels wil de Europese Unie dit voorbeeld volgen. Overigens niet alleen voor commercieel vastgoed, maar ook voor de woningmarkt.

(foto Kristian/AdobeStock)

Meer nieuws