Ondernemerschap

Gedeputeerde Wulfse ziet ‘Digitale Innovatie in de praktijk’ in Data Competence Center d’ROOT

Bytesnet - Rotterdam

De Groningse gedeputeerde Mirjam Wulfse heeft vorige week datacenter d’ ROOT van Bytesnet bezocht. Het thema van het werkbezoek was ‘Digitale Innovatie in de praktijk’. De provinciebestuurder, met onder meer dienstverlening en digitalisering in haar portefeuille, was onder de indruk van de rol die Bytesnet vervult voor de regionale economie, wetenschap en onderwijs.

Mirjam Wulfse en ambtenaren van de Provincie Groningen wilden zich uitgebreid laten informeren over informatiebeheer, data-analyse en -ontsluiting. Daarvoor waren ze bij Bytesnet aan het juiste adres. Bytesnet is al jaren een partner van de Provincie Groningen. Een groot deel van de provinciale computersystemen en informatievoorziening draait veilig en betrouwbaar in het datacenter op de Zernike Campus.

Digitaal en duurzaam

Gastheren Jan-Joris van Dijk en Leo de Vries gaven de delegatie een rondleiding en uitleg over de waarde en potentie van high performance computing (HPC). Ze vertelden verder over de innovatieve, duurzame oplossingen die Bytesnet in het datacenter toepast. Zoals immersed cooling, waarbij HPC-servers met lager energieverbruik worden gekoeld door ze onder te dompelen in olie en de efficiënte warmteterugwinning, die het mogelijk maakt energie af te geven aan het Groningse warmtenet van WarmteStad.

Bytesnet zet zich in om de transitie naar een duurzame digitale infrastructuur te versnellen, zo vertelde Jan-Joris van Dijk. Dat is nodig om de exponentiële datagroei mogelijk te maken die de wereld doormaakt.

Voorlopers

Ook de Gemeente Groningen en Kaios leverden een belangrijke bijdrage aan het programma van  de bijeenkomst in d’ ROOT. Leontien Spoelstra van de gemeente Groningen vertelde over de voorlopers rol van de gemeente op het gebied van Digital Twinning: de stad is digitaal nagebouwd. Met die replica kunnen beleidsbeslissingen en hun effecten worden uitgetest.

Namen Kaios gaf Jeroen Zanen een presentatie over hoe het bedrijf de openbare ruimte letterlijk in beeld brengt (denk daarbij aan wegen, verkeersborden en nog heel veel meer) en artificial intelligence-technieken inzet om deze data te analyseren en werkprocessen te automatiseren. Zo kan het onderhoud aan en rondom wegen aanzienlijk worden verbeterd.

Koelen in olie

Tijdens de rondleiding door het Data Competence Center van Bytesnet konden Mirjam Wulfse en de andere deelnemers met eigen ogen zien hoe immersed cooling voor HPC werkt – en dat Bytesnet als een van de eerste bedrijven deze nieuwe technologie al volop toepast.

De gedeputeerde was onder de indruk. Dat bevestigde ze ook in een tweet die ze na afloop plaatste: ‘Data, opslag, delen, veiligheid en zuinig energiegebruik, onder andere over deze onderwerpen sprak ik tijdens het werkbezoek aan Bytesnet. Koelen in olie en restwarmte delen met de stad, kwamen ook aan de orde! Dank voor de ontvangst!’

Foto: Bytesnet

Dit artikel wordt u aangeboden door

Bytesnet

Geeft data daadkracht!

Meer nieuws