Ondernemerschap

Goederenexport groeit, omstandigheden verbeteren

14-06-24

De Nederlandse goederenexport was in april 2,3 procent groter dan in dezelfde maand in 2023. Volgens het CBS is het de eerste groei in bijna een jaar tijd.

Vooral de uitvoer van chemische producten, voedings- en genotmiddelen en machines was hoger dan een jaar eerder. Het volume van de goederenimport was juist kleiner dan in april 2023: 5,3 procent.

Exportradar

Het CBS publiceert elke maand ook over de omstandigheden voor de export in de Exportradar. De condities worden in sterke mate bepaald door de ontwikkelingen op de belangrijkste afzetmarkten voor Nederlandse bedrijven en van de Nederlandse concurrentiepositie.

In de CBS Exportradar van juni waren de omstandigheden voor de export beter dan in die van april. Dat komt vooral dankzij de ontwikkeling van de reële wisselkoersen en afgenomen krimp van de Duitse industriële productie. Duitsland is ons belangrijkste afnemer. De overheidsrekenaars van het CBS spreken zelf trouwens van ‘minder ongunstig’ want de condities zijn nog wel slechter dan gemiddeld.

De export van goederen maakt ongeveer drie kwart uit van de totale export. Over de export van diensten rapporteert het CBS op kwartaal- en jaarbasis. Die cijfers zijn nog niet bekend.

(foto Tekst & Toebehoren)

Meer nieuws