Ondernemerschap

Groothandels zien omzet dalen

07-09-23

In het tweede kwartaal van 2023 heeft de sector groothandel en handelsbemiddeling 4,5 procent minder omgezet dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Daarmee zitten de bedrijven voor het eerst sinds 202) in de min. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

De hardste klap was voor de groothandel in olie en steenkool. Die had het tweede kwartaal van 2023 een omzetkrimp van maar liefst 28,9 procent vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. 

Vanaf het eerste kwartaal van 2021 groeide de omzet van de oliehandel nog fors. Dat was vooral te danken aan de hogere brandstofprijzen. Na het derde kwartaal van 2022 vlakte de omzetgroei af. De omzet daalde in het tweede kwartaal van 2023. Het was de laagste omzetgroei in twee jaar.

Meer faillissementen

Ook in veel andere branches was de omzet lager dan een jaar geleden. In het tweede kwartaal van 2023 nam de omzet ook fors af in de groothandel in metaal en ertsen: 18,9 procent. 

Daartegenover staan enkele branches met een omzetstijging. De groothandel in groente en fruit zag de grootste plus (16,1 procent) gevolgd door overige elektronica (11,4 procent).

In het tweede kwartaal van 2023 gingen 80 bedrijven in de groothandel en handelsbemiddeling failliet. Dit was het grootste aantal faillissementen sinds drie jaar, maar nog steeds minder dan vóór corona. Ook in het totale bedrijfsleven nam het aantal uitgesproken faillissementen toe in de periode april-juni 2023.

Optimisme over export groeit

Maar er gloort licht. Ondernemers in de groothandel zijn aan het begin van het derde kwartaal iets optimistischer over hun export dan in het tweede kwartaal. De exportindicator komt uit op 5,1 tegenover 3,8 in het vorige kwartaal. Vooral de verwachting van de buitenlandse orderontvangst verbeterde. Ook het oordeel over hun buitenlandse concurrentiepositie schatten bedrijven iets hoger in. 

(foto Kmatta/AdobeStock)

Meer nieuws