Ondernemerschap

Hoe kan ik mijn steentje bijdragen?

Kooijman Autar Notarissen - Rotterdam

Expert aan het woord: Peter Kooijman

De oorlog in Oekraïne leidt tot veel eensgezindheid. Niet alleen bij overheden die massaal maatregelen afkondigen tegen Rusland. Ook bij veel mensen om de inwoners te helpen. Je merkt dat men zelf wat wil doen en niet alleen geld naar Giro 555 overmaken. Op veel plaatsen worden geld en goederen ingezameld en stellen mensen hun huis, een vakantiehuisje en andere opvangplekken ter beschikking. 

Het helpen van anderen wordt uiteraard niet alleen nu gedaan. Gelukkig zijn er velen die zich, al dan niet via financiële bijdragen, inzetten voor anderen. Via fiscale regels stimuleert de overheid dit. 
Zo kunnen giften aan een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) onder voorwaarden afgetrokken worden van de inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting. Voor de inkomstenbelasting gelden voor de aftrekbaarheid de voorwaarden dat meer dan 
1 procent van het inkomen op jaarbasis geschonken wordt en dat er maximaal tot 
10 procent van het inkomen afgetrokken kan worden. Die voorwaarden gelden niet als je je vastlegt om gedurende ten minste vijf jaar een bepaald bedrag te schenken.

Als je nu toch in één keer een flink bedrag wil overmaken, maar wel de fiscale aftrek wenst te hebben, is het mogelijk om een lening te verstrekken van het hele bedrag, waarbij je je verplicht een vijfde deel van dit bedrag direct kwijt te schelden en de rest in de vier opvolgende jaren. Dan kun je toch het hele bedrag, in die vijf jaar, van je inkomen aftrekken. 
Indien je het vervelend vindt om hiervan te ‘profiteren’, kun je ervoor kiezen om het voordeel op te tellen bij de oorspronkelijke schenking die je in gedachte had. Zo krijgt de door jou uitgezochte ANBI meer. Het op deze manier fiscaal aantrekkelijk schenken, kan overigens ook bij een vereniging met meer dan 25 leden. Op die manier kun je dus ook leuk bijdragen aan jouw favoriete vereniging.

Wil je nog meer doen? Dan kun je er ook voor kiezen om zelf een ANBI-stichting op te richten. Die dient wel aan allerlei voorschriften te voldoen. Dit lijken er steeds meer te worden, omdat er af en toe mensen misbruik maken van ANBI’s voor hun eigen gewin. Naast de aftrekbaarheid van giften, vormt hetgeen van en door de ABNI wordt ontvangen geen belaste schenking. Daarnaast hoeft een ANBI geen belasting te betalen over het vermogen dat zij heeft.

Indien de aftrekbaarheid van giften in jouw situatie niet belangrijk is en giften per persoon niet boven de 2.000 euro komen, is er niet direct een belang om met een ANBI te werken. Dat betekent dat je meer tijd voor het goede doel kunt hebben en minder aan de administratie hoeft te denken.

Hoewel ik hoop dat het bovenstaande ervoor zorgt dat er nog meer hulp komt voor de inwoners van Oekraïne, hoop ik nog meer dat er snel vrede komt. Want hoewel de eensgezindheid bij de overheden en mensen iets moois is, is het toch vooral een verschrikking.

Dit artikel wordt u aangeboden door

Kooijman Autar Notarissen

Als je op zoek bent naar een testament, levenstestament, huwelijksvoorwaarden, samenlevingsovereenkomst, waarmee problemen worden voorkomen en belasting wordt bespaard, zijn wij de specialist.

Meer nieuws