Ondernemerschap

Horeca: toegevoegde waarde hoger dan vóór corona

19-07-23

De horeca lijkt zich te hebben hersteld van corona. De toegevoegde waarde van de sector kwam in 2022 uit op een hoger niveau dan vóór de start van de pandemie. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers uit de Nationale Rekeningen.

In 2020 daalde de toegevoegde waarde van de horeca met 40 procent. Het was toen de zwaarst getroffen bedrijfstak. Het jaar daarna boekten hotels, restaurants, café en aanverwante bedrijven een lichte groei.
De horeca herstelde minder snel dan de Nederlandse economie als geheel. Die was in 2021 al op een hoger niveau dan vóór de corona-uitbraak. In 2022 bereikte ook de horeca dit punt, constateert het CBS.

Zelfstandigen presteren beter

Het herstel binnen de horeca komt voornamelijk door zelfstandigen. In 2022 zitten bedrijven nog niet boven het niveau dat zij in 2019 behaalden. De toegevoegde waarde van zelfstandige ondernemers daalde tijdens de coronapandemie minder sterk dan die van andere horecabedrijven. De groei van zelfstandigen was vervolgens ook sterker. Dit verschil is het grootst bij de café’s en restaurants.
Volgens het CBS heeft die ontwikkeling geleid tot structurele veranderingen in de horeca. In 2016 was het aandeel van zelfstandigen in de toegevoegde waarde van de horeca nog 41 procent, in 2022 is dat gegroeid naar 54 procent.

Minder uren

Tijdens de coronapandemie daalden ook het aantal banen en de gewerkte uren in de horeca. Het aantal banen was in 2022 alweer hoger dan in 2019. Maar het aantal gewerkte uren is nog iets lager. Dat houdt in dat per baan minder uren werden gewerkt.

(foto Mina Stefanovic/ AdobeStock)

Meer nieuws