Ondernemerschap

Jean-René Meenhuis (Meenhuis Uitvaartzorg): ‘Resomeren wordt in toekomst mogelijk het nieuwe cremeren’

Meenhuis en van der Kraan Uitvaartzorg BV - Rotterdam

‘Resomeren wordt in de toekomst mogelijk het nieuwe cremeren’, zegt Jean-René Meenhuis van Meenhuis Uitvaartzorg. ‘De kans dat deze vorm van lijkbezorging ook in Nederland mogelijk wordt is groter geworden na een positief advies van de gezondheidsraad.’

Naar verwachting vergadert de Tweede Kamer dit najaar over de wijziging van de uitvaartwet. ‘De hamvraag hierbij is: hoe populair wordt resomeren? Blijft het een niche of zal het in de komende jaren aan populariteit winnen? Volgens onderzoek zou bijna een kwart van de mensen (23%) resomeren als alternatief voor cremeren overwegen’, aldus Meenhuis.

Maar wat is resomeren eigenlijk? ‘Bij resomeren wordt het lichaam opgelost in water door middel van alkalische vloeistoffen. Er blijft minerale as over, welke door de nabestaanden bewaard kan worden in een urn’, vertelt Meenhuis.

Lees ook: Dit werk vergt enorm veel energie

Het proces is milieuvriendelijker dan cremeren, zonder directe uitstoot van broeikasgassen. ‘Daarnaast is het goedkoper en ruimtebesparender dan begraven. In de Verenigde Staten en Canada worden momenteel experimenten gedaan voor resomeren. Het wachten is nu tot er ook definitief goedkeuring komt om in Nederland een proeftraject te starten.’

Dit artikel wordt u aangeboden door

Meenhuis en van der Kraan Uitvaartzorg BV

De uitvaartwensen van nabestaanden staan bij Meenhuis en van der Kraan Uitvaartzorg centraal. Een uitvaart biedt u immers de gelegenheid om voor de allerlaatste keer respectvol, persoonlijk en liefdevol afscheid te nemen van uw dierbare.

Meer nieuws