Ondernemerschap

Jij + ai = beter dan jij

Blis Digital - Rotterdam

Expert aan het woord

Nee! Artificial Intelligence (AI) gaat jou en jouw medewerkers niet vervangen! Hoogstwaarschijnlijk dan… Maar AI is wel verantwoordelijk voor een revolutie. 

Het is op veel vlakken nu al beter dan mensen en er verschijnen dagelijks nieuwe toepassingen die het werk van experts overbodig (lijken te) maken. 

Je kunt dat eng vinden of zelfs negeren, maar je hebt gegarandeerd concurrenten die al wel met AI bezig zijn. De vraag is dus niet: ‘Moet ik iets met AI?’ De vraag is: ‘Hóe kan ik AI gebruiken?’ 

Het antwoord formuleren Paul Daugherty en James Wilson heel scherp in hun boek Human + Machine, Reimagining Work in the Age of AI. Zij onderscheiden ‘machinewerk’ (zoals bonnetjes overtypen), ‘mensenwerk’ (zoals leidinggeven, oordelen, empathisch zijn en dingen bedenken) en ‘hybride werk’ (activiteiten die we samen met AI doen). 

Een prachtig voorbeeld van die laatste categorie is een onderzoek naar het opsporen van lymfeklierkanker. AI haalde daarbij een foutmarge van 7,5 procent. Artsen 3,5 procent. En artsen die AI gebruikten? 0,5 procent! 

Bijna alles wat een kenniswerker doet, is zo’n hybrid activity. In de nabije toekomst neemt AI daarbij het eenvoudige, herhalende werk over zodat de mens tijd en energie heeft om de rest te doen, met creativiteit en de blik van een expert. En de fouten van de AI te corrigeren.

Want hoe slim algoritmes ook zijn, we kennen allemaal de mensen met zeven vingers op AI-foto’s en de onzin-antwoorden van ChatGPT. Grappig op social media, maar niet in een bedrijfsmatige context. Om met AI te werken, moeten we leren profiteren van de kracht ervan én de zwaktes leren te compenseren. 

We moeten leren om resultaten van AI te checken en bij te sturen. We moeten leren bronnen te verifiëren, zelf te oordelen over wat juist of waar is en kritische vragen te stellen. Want of je nou grote stukken tekst schrijft met ChatGPT (zoals ik af en toe) of kankerdiagnoses stelt, jij als mens hebt altijd het laatste woord. Jij bent verantwoordelijk voor het resultaat. Jij bent de expert. De kwaliteit van je werk hangt nog steeds af van jouw ervaring en oordeel. 

Dat we aan de vooravond staan van een grote revolutie valt niet te ontkennen. En dat 

AI voor iedere expert en voor elke onderneming kansen én bedreigingen biedt evenmin. 

De beste manier om als winnaar uit deze ‘strijd’ te komen? Vandaag beginnen! Experimenteer en leer wat AI voor jouw business kan betekenen!

Arco van der Velde is partner bij Blis Digital. Hij is te bereiken via a.vandervelde@blisdigital.com

Dit artikel wordt u aangeboden door

Blis Digital

Wij zijn Blis Digital. Creatives, Tech Talents en Entrepreneurs.

Meer nieuws