Ondernemerschap

Koning Willem I Prijs naar Royal Cosun, Lagemaat Sloopwerken en Fairphone

22-05-24

Royal Cosun, Lagemaat Sloopwerken en Fairphone hebben de Koning Willem I Prijs 2024 gewonnen. Zij kregen de ‘Oscar’ van het Nederlandse bedrijfsleven uit handen van Koningin Máxima en president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank.

De prestigieuze ondernemingsprijzen werden 16 mei uitgereikt in Theater De Spiegel in Zwolle. Agrarische Coöperatie Koninklijke Cosun uit Breda was winnaar in de categorie Grootbedrijf. Lagemaat Sloopwerken uit Heerde werd verkozen tot beste mkb-onderneming van het land. Het Amsterdamse Fairphone won de Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap.
‘Vandaag huldigen we mensen met een drang om te ondernemen. Omdat ze ergens in geloven. Omdat ze overtuigd zijn van een product. Omdat ze een visie hebben op hoe iets beter, duurzamer, kan. En hiervoor elke dag weer durf en doorzettingskracht tonen, en mensen meenemen in hun verhaal’, zei Klaas Knot, voorzitter van de Koning Willem I Stichting.

Coöperatie

Winnaar in de categorie Grootbedrijf is dit jaar de agrarische coöperatie Royal Cosun. ‘Royal Cosun heeft als internationaal opererende agrarische coöperatie een veelzijdig portfolio ontwikkeld’ aldus de vakjury. ‘Dat omvat voeding en voedingsingrediënten, diervoeding, bio-based ingrediënten en groene energie (reststroom).’
De jury was onder de indruk van de sterke, transitie die Cosun heeft ingezet vanuit haar traditionele focus op suikerbieten en aardappelen. De jury waardeert het ambitieuze plan en het meetbare succes op het gebied van duurzame transitie.

Sloopbedrijf

In de categorie MKB viel Lagemaat Sloopwerken in de prijzen. Volgens de vakjury heeft het familiebedrijf uit Heerde zich “in de traditionele sloopsector ontwikkeld tot een pionier op het gebied van circulair demonteren van gebouwen.” Het doel daarbij is de sector te transformeren van lineair naar circulair.
De vakjury prees het gedreven geloof (met resultaat!) om de traditionele sloopsector duurzaam te veranderen en de wil om voorloper te zijn en te blijven. ‘Bovendien werkt Lagemaat uitdrukkelijk met arbeidskrachten met een achterstand tot de arbeidsmarkt en zoekt het bedrijf de samenwerking in breder maatschappelijk opzicht (met overheid, universiteiten en overige stakeholders).’

Duurzame telefoons

Duurzame telefoonfabrikant Fairphone uit Amsterdam werd geëerd met de Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap 2024. Fairphone maakt al tien jaar smartphones die op een duurzame manier worden ontworpen en geproduceerd. De jury wees op de visionaire principes: ‘Transparantie van de keten en een modulaire, repareerbare telefoon met acht jaar gegarandeerde softwareondersteuning. Dit is ongekend in de markt voor Android-telefoons.’
De jury is onder de indruk van het doorzettingsvermogen van de game changer. Fairphone, de enige Nederlandse telefoonfabrikant, is wereldwijd toonaangevend op het gebied van duurzame consumentenelektronica. ‘Het is een rolmodel voor de hele industrie in haar zoektocht naar eerlijkere elektronica. Fairphone maakt zijn motto ‘Change is in your hands’ meer dan waar.’

foto: De winnaars van de Koning Willem I Prijzen met Koningin Máxima en DNB-president Klaas Knot. (foto Koning Willem I Stichting)

Meer nieuws