Ondernemerschap

KPMG: Feyenoord één van zuinigste kampioenen in Europa

KPMG - Rotterdam

Real Madrid was in het afgelopen voetbalseizoen van alle landskampioenen financieel de meest succesvolle club. Feyenoord bezet van de twaalf clubs in Europa de negende positie, met een totale omzet van bijna €69 miljoen. Een stijging van 13% vergeleken met het seizoen 2015/2016.

Dit blijkt uit The European Champions Report 2018 van KPMG, een overzicht van de financiële prestaties over het seizoen 2016/17 van de kampioenen van de twaalf Europese competities. Real Madrid verdiende in het seizoen 2016/2017 een totaalbedrag van €671 miljoen. De club wordt gevolgd door FC Bayern München (€588 miljoen) en Chelsea FC (€420 miljoen).

Het onderzoek geeft ook een beeld van de mate waarin de clubs afhankelijk zijn van de inkomsten die zijn van de UEFA ontvangen als gevolg van de deelname aan de Champions League. Vijf van de twaalf clubs laten een significante afhankelijkheid zien van de inkomstenstroom van de UEFA. Zo is AS Monaco FC voor 45% afhankelijk van geld dat zij van de UEFA ontvangt. AS Monaco wordt gevolgd door Celtic FC (30%), Beşiktaş JK (28%), Juventus FC (27%) en FC Basel 1893 (26%).

Feyenoord bezet stek negen. ‘De omzetstijging van 13% is vooral toe te schrijven aan de deelname van de Rotterdamse club aan de Champions League,’ zegt Han van Delden, partner bij KPMG. ‘Dit leverde Feyenoord miljoenen aan prijzengeld op. De club slaagde er ook in om ruim 20% meer inkomsten te genereren als gevolg van wedstrijden in het eigen stadion en zag de inkomsten als gevolg van bijvoorbeeld sponsoring met 10% stijgen. Qua uitgaven besteedt de club zo’n €36,5 miljoen aan personeelskosten. Dat zijn de salarissen van spelers en ander personeel. Hoewel dit een stijging van bijna 30% is vergeleken met het vorige seizoen, is Feyenoord hiermee één van de zuinigste kampioenen in Europa. Alleen FC Basel en het Roemeense Viitorul Constanţa zijn goedkoper uit met respectievelijk €31,7 en €3 miljoen.’

Uit het onderzoek van KPMG blijkt dat het Franse AS Monaco het afgelopen seizoen de grootste omzetstijging wist te realiseren. Vergeleken met het seizoen 2015/2016 steeg de omzet met 86% tot €144 miljoen. 

Dit artikel wordt u aangeboden door

KPMG

KPMG Nederland maakt deel uit van het internationale KPMG-netwerk, wereldwijd toonaangevend in audit, tax en advisory. KPMG Meijburg & Co is specialist in tax in Nederland. We werken voor een brede groep opdrachtgevers: grote (inter)nationale ondernemingen, middelgrote bedrijven, non-profitorganisaties en overheden.

Meer nieuws