Ondernemerschap

Leden Lionsclubs komen in actie op World Cleaunup Day

14-09-23

Lionsclubs Nederland slaat de handen ineen met de Waterschappen voor schoner water in Nederland. Op World Cleanup Day, zaterdag 16 september, steken leden van Lionsclubs in acht plaatsen de handen uit de mouwen om zwerfafval uit rivieren, beken en meren te scheppen.

Het belang is evident: water zonder (zwerf)afval is beter voor mensen als dieren. Vissen, vogels en andere waterdieren kunnen verstrikt raken in het afval of het inslikken. Zwerfafval kan ook giftige stoffen bevatten. Dat is slecht voor de waterkwaliteit en kan gezondheidsproblemen geven bij dieren, maar ook bij mensen. Plastic afval kan afbreken in kleine stukjes. Deze microplastics komen via de dieren in het water uiteindelijk in de voedselketen terecht.

Van Lelystad tot Roermond

De acties van Lionsclubs en de waterschappen vinden 16 september onder andere plaats in: 
•    Lelystad (Waterschap Zuiderzeeland)
•    Houten (Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden)
•    Alkmaar (Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier)
•    Kilsdonk (Waterschap Aa en Maas)
•    Bergen op Zoom en omgeving (Waterschap Brabantse Delta)
•    Groningen (Waterschap Noorderzijlvest)
•    Delft (Hoogheemraadschap van Delfland)
•    Roermond (Waterschap Limburg)

Lionsclub

De Lionsclubs zijn volgens eigen zeggen de grootste goededoelenorganisatie ter wereld. In Nederland heeft de organisatie ruim 430 lokale afdelingen met in totaal circa 10.000 leden. 

Een beter milieu is één van de zaken waar de Lionsclubs zich wereldwijd voor inzetten. Daarnaast zetten ze zich in voor hulp bij bijvoorbeeld armoede, blindheid, kinderkanker en diabetes. Lokale clubs steunen vaak ook lokale doelen, zoals een voedselbank of een vakantiekamp voor kinderen uit gezinnen die moeilijk kunnen rondkomen. 

Lionsclubs zijn gebaseerd op vriendschap, fundraising en fysieke actie ten gunste van mensen in nood. Bij de actie op World Cleanup Day werken ze eenmalig samen met de waterschappen, die onder andere zorgen voor schoon water in sloten en plassen.

Op World Cleaunup Day rapen duizenden Nederlanders afval ni de natuur en uit het water. (foto Unie van Waterschappen)

Meer nieuws