Ondernemerschap

Meenhuis Uitvaartzorg: wat is een duurzame uitvaart?

Meenhuis en van der Kraan Uitvaartzorg BV - Rotterdam

Op een milieuvriendelijke manier afscheid nemen kan tegenwoordig op veel manieren. Meenhuis Uitvaartzorg probeert te inspireren met de mogelijkheden die er zijn om een duurzame uitvaart – die toch heel persoonlijk en dicht bij u staat – te organiseren.

Na het overlijden wordt de overledene opgebaard met behulp van een koelapparaat. Een thuisopbaring kost ongeveer drie keer zoveel energie voor de koeling dan als de overledene in het rouwcentrum in een koelruimte wordt bewaard. U mag zelf de kleding voor de overledenen uitkiezen. Hiervoor kunt u de overledene het beste geen panty’s en geen schoenen aantrekken. Gebruik kleding van uitsluitend natuurlijke materialen. 

Ook kunt u rekening houden met het milieu bij het kiezen van materiaal voor een grafkist. Grafkisten gemaakt van lokaal hout bespaart brandkosten. Voor een grafmand gemaakt van wilgentenen hoeven geen bomen omgezaagd worden. Ook bestaan er zogenoemde ECO-kisten die milieubewust geproduceerd zijn en BIOS-urnen, die biologisch afbreekbaar zijn. Meenhuis Uitvaartzorg kijkt met u naar de mogelijkheden.

Vraag aan genodigden om met de fiets te komen of andere mensen mee te nemen als ze met de auto komen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat het aantal kilometers die de gasten met de auto afleggen op de dag van de uitvaart, het meest vervuilende onderdeel is van een uitvaart. Probeer de uitvaart op één locatie te houden, of kies locaties die op loopafstand van elkaar zijn. Ook kunt u kiezen voor een volledig elektrische rouwwagen, zoals een Tesla rouwauto.

U kunt kiezen om voor de uitvaart biologische bloemen te bestellen. Of neem bloemen uit eigen tuin mee en vraag de genodigden hetzelfde te doen. Het brengen van één bloem in plaats van een heel boeket is ook een groen idee. Op de receptie kunt u biologische en vegetarische producten reserveren.

Om iets terug te geven aan de natuur kunt u een boom planten ter herinnering aan de overledene. Verder kunt u papier besparen door een digitale rouwkaart te sturen. Wilt u toch liever rouwkaarten versturen, dan kunt u chloorvrij en gerecycled papier gebruiken.

Er zijn een hoop manieren om de uitvaart milieubewuster te maken. Meenhuis Uitvaartzorg denkt graag met u mee. Neem contact op met Meenhuis Uitvaartzorg voor een vrijblijvend gesprek. 

 

Dit artikel wordt u aangeboden door

Meenhuis en van der Kraan Uitvaartzorg BV

De uitvaartwensen van nabestaanden staan bij Meenhuis en van der Kraan Uitvaartzorg centraal. Een uitvaart biedt u immers de gelegenheid om voor de allerlaatste keer respectvol, persoonlijk en liefdevol afscheid te nemen van uw dierbare.

Meer nieuws