Ondernemerschap

Meer animo voor bedrijfsovernames

30-08-23

De Nederlandse overnamemarkt groeit, zij het voorzichtig. In de eerste helft van 2023 steeg het aantal verkooptransacties van mkb-bedrijven met 13 procent. De gemiddelde verkooprijs bleef met 4,65 x de brutowinst vrijwel gelijk.

Dat zijn uitkomsten van de Overname Barometer, het periodieke onderzoek van de overnameplatforms Brookz en Dealsuite naar trends in de Nederlandse overnamemarkt. Het onderzoek vond plaats onder 274 Nederlandse fusie & overname-advieskantoren die zich richten op bedrijven met een omzet tussen 0,5 en 30 miljoen euro.

Rente en inflatie

De platforms spreken van een nieuwe realiteit met hogere rentes en oplopende inflatie. Nu het bedrijfsleven daaraan gewend raakt, groeide in het afgelopen half jaar de activiteit op de Nederlandse overnamemarkt voor mkb-bedrijven. Vergeleken met de tweede helft van 2022 steeg het aantal verkooptransacties met 13 procent. 

Er werden vooral meer kleinere bedrijven (met een dealwaarde van minder dan 2,5 miljoen euro) en grote bedrijven (dealwaarde groter dan 10 miljoen euro) verkocht. Het aandeel transacties van bedrijven met een dealwaarde tussen de 2,5 en 10 miljoen euro daalde juist. 

Zorgelijke ontwikkeling

De oplopende rente heeft de afgelopen zes maanden een negatieve impact gehad op de beschikbaarheid van bankfinanciering, constateren Brookz en Dealsuite. Het aandeel van de overnametransacties dat door een bank werd gefinancierd inmiddels gedaald van 51 naar 43 procent. 

Floyd Plettenberg, directeur van Brookz, vindt dat een zorgelijke ontwikkeling. ‘Ondernemers en investeerders lijken zich inmiddels wel aangepast te hebben aan de veranderende omstandigheden. En er is nog steeds veel geld beschikbaar bij investeerders en strategische kopers. Maar om tot een succesvolle transactie te komen is inbreng van de bank bij de meeste overnames nog steeds een belangrijk onderdeel van de financieringsmix.’

Optimisme

De meeste advieskantoren hebben al (zicht op) flink wat nieuwe opdrachten, hetgeen hen gematigd positief stemt voor de tweede helft van 2023. Bijna 90 procent van de ondervraagde adviseurs geeft aan dat het aantal opdrachten in hun portefeuille gelijk is gebleven of is toegenomen. Een grote meerderheid van de ondervraagde adviseurs (71 procent) optimistisch over de vooruitzichten voor de komende zes maanden. 

(foto Maroke/AdobeStock)

Meer nieuws