Ondernemerschap

Meer veerkracht bij lokale inkoop en productie 

30-10-23

Bedrijven die lokaal inkopen en produceren, hebben meer veerkracht tijdens en crisis. Ze realiseren ook ‘indrukwekkende jaarlijkse omzetgroei’, zo blijkt uit het onderzoek Resilience in the Making van Accenture.

Nicole van Det, directeur van Accenture Nederland, stelt: ‘In het huidige klimaat is veerkracht onmisbaar voor groei. Digitalisering en technologieën, zoals digital twins en generatieve AI, stellen bedrijven in staat om zich snel aan te passen aan veranderingen.’

Haar collega Frank Rennings, Lead Industry X, benoemt de voordelen van regionale netwerken: ‘Door minder afhankelijk te zijn van wereldwijde leveranciers kunnen bedrijven sneller en duurzamer leveren en zich aanpassen aan nieuwe kooppatronen.’

Regionaal produceren en inkopen

Het onderzoek is begin dit jaar onder 1.230 leidinggevenden wereldwijd uitgevoerd door Accenture. Het internationaal organisatieadviesbureau vroeg hoe bedrijven omgaan met verstoringen en hoe ze in de toekomst veerkrachtiger willen worden. 

In 2026 wil 85 procent van de bedrijven hun belangrijkste producten regionaal produceren en verkopen. Dat is een forse stijging, want nu doet 43 procent dat. Ook wil 65 procent dan hun producten regionaal inkopen. Nu is dat 38 procent. 

Digitale vaardigheden

Het rapport geeft aan dat bedrijven ook in technologie en de digitale vaardigheiden van hun medewerkers moeten investeren voor hun veerkracht op lange termijn. Zo kunnen ze hun toeleveringsketens en productie zelfstandig beheren, zelfs bij onverwachte gebeurtenissen.

De afgelopen jaren zijn er meer verstoringen geweest door geopolitieke veranderingen, extreem weer, technologische vernieuwingen en tekorten aan materialen en personeel. Veel bedrijven hadden volgens Accenture daardoor moeite met hun veerkracht en groei. In 2021 en 2022 kostte dit bedrijven samen 1.600 miljard dollar aan gemiste inkomsten.

Hoe versterk je de veerkracht?

Accenture doet in het rapport drie aanbevelingen voor het versterken van veerkracht:

·      Verbeter de zichtbaarheid: benut geavanceerde technologie voor real-time monitoring en snelle probleemoplossing

·      Optimaliseer het ontwerpproces: integreer kosten-batenanalyses en duurzaamheidsevaluaties vroeg in de productie

·      Investeer in personeelsontwikkeling: train medewerkers voor datagestuurd besluitvorming en digitalisering

Illustratie: De kwetsbaarheid van logistieke ketens bleek in 2021 toen de Ever Given het Suezkanaal blokkeerde en Europese bedrijven onderdelen en voorraden iet op tijd geleverd kregen. (illustratie Corona Borealis/AdobeStock)

Meer nieuws