Ondernemerschap

Neurodiverse mensen in dienst: prima idee!

02-04-24

Wanneer je personeel aanneemt moet je vaak verschillende overwegingen maken in de beslissing of iemand wel of niet bij jou onderneming past. Uitzendbureaus als AutiTalent Uitzendbureau bieden mensen met autisme de mogelijkheid om een fijne baan te vinden. Dit is waarom je iemand met autisme of een andere vorm van neurodiversiteit prima in je team kan hebben.

Wat is neurodiversiteit?

Waar diagnoses als Autisme, ADHD of ADD voorheen vaak gezien werden als stoornissen, spreken we de laatste tijd vaker over neurodiversiteit. Mensen met bijvoorbeeld autisme hebben geen stoornis, maar een brein dat iets anders werkt. Dat kent zeker nadelen, maar ook voordelen, waar jij als werkgever een hoop profijt van kunt hebben.

Valkuilen

Voor je een neurodivers persoon aanneemt is het goed om samen met de persoon in kwestie even stil te staan bij de valkuilen. Niemand is hetzelfde, dus doe geen aannames op basis van iemands diagnose. Veel voorkomende valkuilen bij neurodiverse mensen zijn bijvoorbeeld moeite met het creëren van overzicht in rommelige situaties. Mensen op het autistisch spectrum zullen niet altijd even graag het stukje contact met de klant op zich nemen en mensen met ADHD of ADD hebben vaak moeite met time-management of het houden aan planningen. Dat vergt dus een persoonlijke aanpak.

Sterke punten

Iedereen heeft zwakke kanten, neurodivers of niet. Neurodiverse mensen hebben daarnaast ook een hoop sterke kanten waar je als werknemer profijt van kan hebben. Sowieso zijn neurodiverse mensen vaak gepassioneerde en harde werkers. Omdat hun brein net iets anders werkt dan dat van de meeste mensen, kunnen ze soms met verrassende oplossingen komen voor problemen waar jullie misschien al jaren tegenaan lopen. Ze zijn vaak creatief en proactief en mensen op het autistisch spectrum zijn daarnaast vaak ook erg goed in het maken van planningen, roosters of het bijhouden van administratie, omdat ze ontzettend detailgericht zijn.

Persoonlijke benadering

We vertelden eerder al dat niemand hetzelfde is. Je kunt niet alle mensen met ADHD over één kam scheren. Het is daarom belangrijk om jouw nieuwe werknemer in te zetten op diens sterke kanten (bijvoorbeeld het maken van planningen of onderdeel zijn van een denktank) en te helpen waar nodig. Dit kun je doen door voor diegene een rustige werkomgeving te creëren en eventueel wat extra reminders te sturen voor bijvoorbeeld deadlines. Doe dit in overleg met de persoon in kwestie en laat diegene zelf aangeven wat wel of niet werkt.

Meer nieuws