Ondernemerschap

Nieuwe Economie Index kijkt naar echte prijzen

11-04-24

Een betere wereld begint bij beter leiderschap. Om dat uit te dragen gaan MVO NL en de Nederlandse vereniging van Commissarissen en Directeuren een meerjarig partnership aan. De organisaties delen hun doelstelling om de wereld duurzamer te maken. Om de vorderingen meetbaar te maken hanteren ze de Nieuwe Economie Index.

MVO Nederland werkt aan de transitie naar een duurzame economie. Met meer dan 2.000 aangesloten bedrijven vormen ze de grootste groene ondernemingsbeweging van Europa. De NCD vertegenwoordigt de bestuurders die leiding en toezicht geven aan de ondernemingen die deze transitie vorm willen geven.

Nieuwe rijkdom

Om de voortgang van de ambities te meten, ontwikkelde MVO NL de Nieuwe Economie Index (NEx). Deze index bestaat uit zeven thema’s: nieuwe rijkdom, circulaire economie, biodiversiteit, echte prijzen, inclusief ondernemen, groene energie en transparante ketens. Deze thema’s vormen samen de nieuwe economie.

Samen willen MVO NL en NCD aan de hand van die zeven thema’s het bewustzijn onder directeuren en commissarissen verder vergroten om bij te dragen aan het verduurzamen van de economie. Door kennis te delen, projecten op te zetten, leergangen te ontwikkelen en tools te bieden.

Fundamentele uitdaging

‘Een onderneming leiden is niet meer mogelijk zonder een concrete visie op duurzaamheid, vandaar dat dit al een belangrijke plaats in onze opleidingen heeft’, zegt NCD-voorzitter Paul Geraeds. ‘Door het partnership met MVO Nederland kunnen we nu een brug slaan tussen de kennis van MVO Nederland en leidinggevend Nederland.’

Interim directeur-bestuurder Wouter Scheepens van MVO Nederland voegt toe: ‘Voor MVO Nederland is de transitie naar een duurzame economie een fundamentele uitdaging die niet slaagt zonder actieve inzet van directeuren en commissarissen. We gaan de compliance voorbij en zorgen dat er een positieve business case is voor bedrijven en de maatschappij waarin zij opereren. De samenwerking met NCD is hiervoor een krachtige nieuwe stap.’

(illustratie kora_sun/AdobeStock)

Meer nieuws