Ondernemerschap

Nieuwe subsidiekans voor ondernemers met internationale ambities

23-11-23

Vanaf 15 januari 2024 kunnen ondernemers weer een aanvraag indienen voor de subsidieregeling Demonstratieprojecten, Haalbaarheidsstudies en Investeringsvoorbereidingsprojecten (DHI). Deze subsidie helpt Nederlandse mkb-bedrijven om de kans op succesvol zaken te doen in het buitenland te vergroten. De regeling wordt met twee jaar verlengd.

DHI is interessant voor ondernemers met internationale ambities. Met de subsidieregeling kunnen zij hun technologie, product of dienst demonstreren aan mogelijke klanten in het buitenland. Ook is het mogelijk onderzoek laten doen naar de haalbaarheid van een investering op een buitenlandse markt. Via DHI helpt de Nederlandse overheid ondernemers om goed voorbereid en succesvol internationaal te ondernemen.

In 2024 is 8,5 miljoen euro beschikbaar

De subsidie is afkomstig van het ministerie van Buitenlandse Zaken. In ontwikkelingslanden draagt het hiermee bij aan duurzame lokale ontwikkeling. Ook zou de regeling helpen bij het behalen van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) van de Verenigde Naties.
Vanaf 15 januari 2024 kunnen bedrijven weer een aanvraag indienen voor deze regeling. De eerste sluitingsdatum is 31 december 2024. Daarna verlengt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, die de regeling uitvoert, met nog een jaar.
Voor 2024 is in totaal 8,5 miljoen euro beschikbaar voor de DHI-regeling. Hiervan is 4 miljoen euro specifiek beschikbaar voor ondernemers die zich willen richten op ontwikkelingslanden, de zogenaamde DGGF-landen. De overige 4,5 miljoen euro is bestemd voor activiteiten in andere landen.

Wees snel

De DHI-regeling gaat op 15 januari open. Een aanvraag indienen kan zolang er budget beschikbaar is. RVO verwerkt de aanvragen op basis van binnenkomst. Om de kans op DHI-subsidie te vergroten, kunnen ondernemers maar beter snel zijn met hun aanvraag, adviseert de dienst.

Meer informatie is te vinden op de website van de RVO.

(foto Bluedesign/AdobeStock)

Meer nieuws