Ondernemerschap

Nieuwe technologie maakt werk gemakkelijker – maar niet voor iedereen

19-10-23

Bijna de helft van alle werknemers (47,5 procent) die nieuwe technologie gebruiken voor hun activiteiten, vindt dat hun werk daardoor gemakkelijker is geworden. Daarentegen geeft 13,6 procent aan dat ze hun werkzaamheden er juist moeilijker door vinden. De rest ervaart geen verschil. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) van TNO en CBS.

De Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden is een van de grootste periodieke onderzoeken naar de werksituatie van werknemers in Nederland bekeken door de ogen van werknemers. De enquête is in het laatste kwartaal van 2022 uitgevoerd onder 61.000 werknemers.

Ongeveer 90 procent van alle werknemers (15 tot 75 jaar) maakt in hun werk gebruik van technologie. Het gaat bijvoorbeeld om beeldschermwerk, werken met digitale systemen om informatie op te zoeken en werken met geavanceerde technische hulpmiddelen.

Gemak

Gemak is een van de voordelen van nieuwe technologie die genoemd worden. Daarnaast wijst een relatief groot deel van de werknemers erop dat zij door deze nieuwe technologieën meer informatie kunnen verwerken en dat zij meer werk kunnen doen in dezelfde tijd. 

Een kleiner deel van de werknemers noemt nadelen. Zij vinden onder meer dat er meer toezicht of controle op hun werk is of dat nieuwe technologie het werk mentaal zwaarder heeft gemaakt.

Jongere medewerker is positiever

Niet geheel onverwacht is dat jongere technologiegebruikers over het algemeen positiever zijn over de invloed van technologische ontwikkelingen in hun werk dan oudere werknemers. Zo vindt 61 procent van de 15- tot 25-jarigen dat het werk hierdoor gemakkelijker is geworden. Van de 55-plussers is dat 35 procent. Ook is het werk hierdoor volgens jongere werknemers leuker, en fysiek en mentaal minder belastend geworden.

Oudere technologiegebruikers geven volgens TNO en CBS vaker dan andere leeftijdsgroepen aan dat het werk als gevolg van technologische vernieuwing juist mentaal zwaarder, minder leuk en moeilijker is geworden.

foto: Een robot helpt een orderpicker. (foto Blue Planet Studio/AdobeStock)

Meer nieuws