Ondernemerschap

Nu inschrijven voor Koning Willem I Prijzen 2024

13-09-23

De inschrijving voor de Koning Willem I Prijzen 2024 is geopend, ook wel de ‘Oscar van het Nederlandse bedrijfsleven’ genoemd. De drie prijzen erkennen organisaties die ‘uitblinken in durf, daadkracht, doorzettingsvermogen, duurzaamheid, innovatie, diversiteit en inclusie’. De tweejaarlijkse prijzen worden in mei 2024 weer uitgereikt door Koningin Máxima.

De Koning Willem I Prijs geldt als de meest prestigieuze en onafhankelijke ondernemingsprijs van Nederland. Hij wordt ondersteund door de ministeries van Economische Zaken en Klimaat en van Infrastructuur en Waterstaat en uitgereikt in drie categorieën: grootbedrijf, mkb en duurzame organisatie.

Trots op ondernemers

Klaas Knot, is voorzitter van het bestuur van de Koning Willem I Stichting. De president van De Nederlandsche Bank zegt op de website: “Wij zijn trots op onze ondernemers! Zij vormen de pijlers van de Nederlandse welvaart, elk van hen met een eigen verhaal, een eigen unieke geschiedenis. En hoe verschillend hun werkgebieden ook zijn, het zijn juist die verhalen die hen verbinden en het ondernemingsklimaat in ons land vormen.”

Er zijn drie prijzen: voor het beste grootbedrijf (meer dan 250 medewerkers), voor het beste midden- en Kleinbedrijf (tot 250 medewerkers) en de Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap. Ondernemingen die zich onderscheiden op het gebied van durf, daadkracht, doorzettingsvermogen, duurzaamheid, innovatie, diversiteit en inclusie kunnen zich inschrijven.

Moedig en veerkrachtig 

‘De Koning Willem I Prijs benadrukt al sinds 1958 het belang van goed en gezond ondernemerschap voor de Nederlandse samenleving. We geven hiermee aandacht aan de positieve ontwikkelingen in de economie’, zegt directeur Romy Blankenspoor. ‘Het is de meest prestigieuze bekroning voor moedig, veerkrachtig en duurzaam ondernemerschap. Met de prijzen stimuleren we creativiteit en innovatie en versterken we de onderlinge contacten tussen bedrijven.’

De winnaars van 2022 waren NXP (Grootbedrijf), Maan Group (Midden- en Kleinbedrijf) en MUD Jeans (Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap). Op woensdag 20 september organiseren zij samen met de Koning Willem I Stichting een diner voor het bestuur, partners, oud-winnaars en relaties van de Koning Willem I Prijzen. Deze avond, die plaatsvindt in het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) in Amsterdam, markeert de start van de inschrijving voor 2024. 

Inschrijven

Nederlandse ondernemingen kunnen zich tot en met 17 december opgeven via het inschrijfformulier. De regionale selectiecommissies en de plaquette-jury nomineren per categorie twaalf bedrijven, die in een live pitch mogen motiveren waarom zij een Koning Willem I Prijs verdienen. De vakjury selecteert vervolgens per categorie drie finalisten; het bestuur van de Stichting kiest uiteindelijk de winnaars. De prijzen worden in mei 2024 uitgereikt door erevoorzitter Koningin Máxima en voorzitter Klaas Knot.

Foto, vlnr: Klaas Knot, Maurice Geraets en Jean Schreurs van NXP, Koningin Máxima, Bart Oude Wesselink en André Jansen van Maan Group en Bert van Son van MUD Jeans. (foto Koning Willem I Stichting)

Meer nieuws