Ondernemerschap

Onderzoek: meer omzet en hogere winst bij actief inclusiebeleid

30-11-23

Bedrijven met een actief inclusiebeleid voor mensen met een beperking lopen niet alleen ethisch voorop, maar behalen ook betere financiële resultaten. Dat concludeert Accenture in het eind november rapport The Disability Inclusion Imperative.

Het organisatieadviesbureau onderzocht daarvoor 346 bedrijven. Volgens Accenture laten de uitkomsten een direct verband zien tussen inclusief beleid en verbeterde bedrijfsprestaties. Inclusieve bedrijven behaalden in de afgelopen vijf jaar 1,6 keer meer omzet en 2,6 keer meer nettowinst dan bedrijven die in hun perosneelsbeied niet actief inzetten op medewerkers met een beperking. Bovendien waren ze 25 procent productiever.

Springplank

‘Inclusie gaat verder dan ethiek; het is ook een kans om een breed spectrum aan talent te benutten’, zegt Nicole van Det De CEO van Accenture Nederland wijst op de vaak onuitgesproken behoeften van werknemers met een beperking, onderstrepend hoe belangrijk een inclusieve cultuur is: ‘De zakelijke argumenten voor inclusie zijn sterker dan ooit. Wij stimuleren bedrijven hun vooruitgang te meten en te gebruiken als springplank voor het verder ontwikkelen van inclusie binnen hun organisatie.’

Sinds 2018 is de arbeidsparticipatie van mensen met een beperking gestegen van 29 naar 37 procent. Dat is mede te danken aan de groei van het thuiswerken en betere digitale toegankelijkheid. Technologische integratie, zoals AI-platforms, heeft hierin een belangrijke rol gespeeld.

(foto Robert Kneschke/AdobeStock)

Meer nieuws