Ondernemerschap

Peiling: Nieuw Sociaal Contract favoriet bij ondernemers

25-10-23

Nieuw Sociaal Contract (NSC) van Pieter Omtzigt is de populairste partij onder ondernemers. Volgens een peiling van MKB Belangen zou NSC bij de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november met 36 zetels de grootste worden. De VVD, in 2021 favoriet bij ondernemers met 45 45 zetels, komt op basis van de peiling onder ruim 3.000 ondernemers uit op 27 zetels.

BBB krijgt van de aan de peiling deelnemende ondernemers 22 zetels en PvdA-GroenLinks 19 zetels. Alle andere politieke partijen verliezen fors: D66 75 procent, het CDA 71 procent, de PVV 24 procent en FvD 18 procent.

De nieuwe partijen BBB en NSC halen de meeste stemmen weg bij de VVD. De partij van Omtzigt trekt ook veel voormalige CDA-stemmers. BBB blijkt in trek bij ondernemers die twee jaar geleden op de PVV stemden. 

Betrouwbaar en kundig?

Volgens MKB Belangen is een groot verschil in hoe tegen Nieuw Sociaal Contract en de Boeren Burger Beweging wordt aangekeken: Omtzigts partij ‘scoort aanmerkelijk hoger als het gaat om betrouwbaarheid en kundigheid. Het is opvallend dat BBB ook veel negatieve reacties oproept, zo twijfelt ruim 40 procent aan de betrouwbaarheid van BBB’.

Slechts 7 procent beoordeelt de kennis en kunde van (de mensen van) BBB als ‘zeer goed’. Ook op dit onderwerp doet NSC het beter: daar worden kennis en kunde door 62 procent als ‘goed’” of ‘zeer goed’ aangemerkt.

Verkiezingsprogramma

De cijfers komen daags na de presentatie van het langverwachte verkiezingsprogramma van NSC naar buiten. Tijdens het onderzoek was dat dus nog niet bekend. MKB Belangen noemt het desondanks opvallend dat de partij vrij laag scoort als het gaat om de bekendheid van de standpunten. Slechts 25 procent van de ondervraagden gaf aan ‘goed’ of ‘zeer goed’ bekend te zijn met de brede(re) standpunten. Dat geldt trouwens ook voor BBB. 

Of regeringsdeelname van NSC en/of BBB positief is voor het ondernemerschap in Nederland, daar zijn ondernemers ook niet helemaal overtuigd. Iets meer mensen hebben vertrouwen in BBB (40 procent) dan in NSC (35 procent).

Nieuwe premier

De VVD mag volgens de ondervraagde ondernemers dan niet de grootste worden lijsttrekker Dilan Yeşilgöz krijgt wel de meeste stemmen (32,3 procent) als het gaat om de beste premierskandidaat. Pieter Omtzigt is runner-up met 27,6 procent van de stemmen.

Frans Timmermans van PvdA/GroenLinks eindigt op de derde plaats, Mona Keijzer van BBB op de vierde.

(foto René Notenbomer/AdobeStock)

Meer nieuws