Ondernemerschap

Rogier van Heeswijk (RoX Legal) over biedproces: ‘De tijd is er rijp voor’

Rox Legal - Rotterdam

RoX Legal hanteert een biedproces waar kopers én verkopers baat bij hebben. ‘Met een biedlogboek maak je koop- en verkoopproces transparanter en dus eerlijker’, zegt Rogier van Heeswijk (RoX Legal). ‘De tijd is er rijp voor.’

Het voorstel kwam onlangs van demissionair minister van Binnenlandse zaken Kasja Ollongren (D66). In zo’n biedlogboek hou je alle biedingen op een huis bij. Ook maak je vooraf alle voorwaarden rond de koop bekend. De verkoper krijgt via zijn makelaar inzage in het logboek zodra alle biedingen binnen zijn. Kandidaat kopers kunnen het logboek achteraf inzien om te controleren of het proces eerlijk is verlopen.

Makelaarskantoor Baljon werkt sinds kort met een biedlogboek. Om het eerlijk te houden ligt het bij een notaris. In dit geval RoX Legal. Geïnteresseerde kopers krijgen meteen een concept overeenkomst te zien. ‘Het speelveld is gelijk, doordat alle bieders de voorwaarden kennen’, zegt Van Heeswijk.

Elk bod komt via email binnen bij Van Heeswijk. ‘Na afloop maak ik een lijst met kopers en biedingen voor de verkopende partij, die zelf het winnende bod kiest’, vertelt hij. De makelaar heeft hier geen invloed op omdat hij geen inzage heeft in het biedproces.

Lees ook het artikel dat onlangs in NRC verscheen

Dit artikel wordt u aangeboden door

Rox Legal

Jouw Ondernemende Notariaat Vertrouwd Adres, Verrassend Anders

Meer nieuws