Ondernemerschap

Roparunners halen bijna 4 miljoen euro op

01-08-23

De honderden teams die tijdens Pinksteren deelnamen aan de jaarlijkse Roparun, hebben bijna 4 miljoen euro ingezameld. Het geld wordt gedurende het jaar uitgereikt aan verschillende goede doelen in Nederland, België en Frankrijk en is bestemd voor organisaties en projecten die het leven van mensen met kanker veraangenamen.

De duizenden deelnemers zamelden exact 3.819.068,09 in. Dat is ruim 400.000 euro meer dan vorig jaar. Gemiddeld haalde een Roparun-team zo’n 18.000 euro op. De hoogste teamopbrengsten liepen richting de 100.000 euro. 

‘Natuurlijk gaat het er nooit om of we meer of minder geld inzamelen dan het jaar ervoor, maar deze positieve stijging laat wel zien dat we na een aantal turbulente corona-jaren de weg omhoog weer hebben ingezet’, vertelde Roparun-directeur Lesly Wolters tijdens de slotshow op 31 juli. 

Estafetteloop

De Roparun is een jaarlijkse estafetteloop waarbij duizenden lopers en fietsers in teamverband meer dan 500 kilometer afleggen. Verdeeld over twee routes gaan zij dag en nacht door en finishen op Tweede Pinksterdag op de Coolsingel in Rotterdam. Onderweg krijgen zij ondersteuning van onder andere chauffeurs, masseurs en cateraars. 

Sinds corona vond het evenement volledig binnen Nederland plaats; dit jaar voor de derde keer. Vóór de coronacrisis startte het evenement vanuit Parijs en Bremen. De naam komt van ‘Rotterdam-Parijs’. De organisatie wil weer terugkeren naar een startlocatie in Frankrijk. Wolters: ‘Daar werken we hard aan. Wij hopen vanaf 1 september, als de inschrijvingen voor het nieuwe jaar weer openen, Frankrijk weer als één van de startlocaties te kunnen aankondigen. Of dat gaat lukken weten we nog niet. De Olympische Spelen vinden volgend jaar plaats in Parijs. Het heeft dus nogal wat voeten in de aarde maar het staat hoog op onze prioriteitenlijst.’

Goede doelen

n veel steden en dorpen in Nederland worden evenementen georganiseerd om de deelnemers een steuntje in de rug te geven. Voor, tijdens en na het evenement houden de deelnemers inzamelingsacties om geld op te halen voor het goede doel. 

Het ingezamelde eindbedrag gaat naar honderden goede doelen in Nederland, Frankrijk en België. Dat zijn bijvoorbeeld organisaties die zich bezighouden met nieuwe haarwerken voor zieke kinderen, een vakantie voor kankerpatiënten, lotgenotencontact, hospices en inloophuizen en de inrichting van familiekamers in ziekenhuizen. 

‘Om deze goede doelen te steunen is het belangrijk om mee te doen en te doneren’, aldus Wolters. ‘De palliatieve zorg voor mensen met kanker is afhankelijk van dit soort initiatieven. De overheid en de reguliere zorg voorziet niet in dit type zorg. Bij de Roparun komt het geld geheel ten goede aan deze doelen. We ondersteunen geen onderzoek, geen exploitatie maar kwaliteit van leven direct voor de patiënt en familie.’ Goede doelen kunnen via de website van Stichting Roparun een aanvraag indienen voor financiële ondersteuning.

Roparun 2024

Teams en vrijwilligers zijn inmiddels al druk in de weer met de voorbereidingen voor de editie van 2024. Vanaf 1 september kunnen teams zich inschrijven. Roparun 2024 vindt plaats van 18 tot en met 20 mei.

Foto: De finish is elk jaar op de Coolsingel in Rotterdam. (foto Stichting Roparun/Marco de Swart)

Meer nieuws