Ondernemerschap

Rotterdam Topsport: topsportprogramma turnen heren komt naar Rotterdam

Rotterdam Topsport - Rotterdam

Rotterdam is vanaf volgend jaar gastheer van het TeamNL topsportprogramma turnen heren. In Topsportcentrum Rotterdam wordt één hal helemaal verbouwd en ingericht voor het turnen. Dat is deze week bekendgemaakt door de betrokken partijen: KNGU, NOC*NSF, CTO Metropool, gemeente Rotterdam en Rotterdam Topsport.

De Centra voor Topsport en Onderwijs zijn belangrijke bouwstenen binnen de landelijke topsportinfrastructuur van NOC*NSF. Ze brengen trainingsfaciliteiten, huisvesting, onderwijs, (para)medische en andere specialistische kennis dicht bij elkaar, onder regie van de betrokken sportbonden. Met Rotterdam zijn er straks in Nederland vier locaties waar een TeamNL topsportprogramma turnen gehuisvest is.

Opening op 1 september 2021
Op 1 september 2021 opent CTO Metropool officieel zijn deuren voor het turnprogramma. CTO Metropool wordt het centrum voor de beste mannelijke turners uit Zuidwest-Nederland die allen potentie hebben om aan de Olympische Spelen deel te gaan nemen. In totaal gaat het om vijf topturners, van wie Rotterdammer Bart Deurloo de bekendste is, en een groep aankomende junioren die zich voorbereidt op de Spelen van Parijs. Nu trainen de regionale topturners nog in Zwijndrecht, bij vereniging O & O. De opleidingslijn voor talenten blijft daar.

Trainings- én wedstrijdhal
In Topsportcentrum Rotterdam wordt Topsporthal 2 volledig verbouwd. Met medewerking van het Albeda Sportcollege wordt de hal vrijgemaakt en helemaal ingericht als turnlocatie. 'Samen met de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (KNGU), die eigenaar is van het topsportprogramma, NOC*NSF en de gemeente Rotterdam gaan we een turnhal realiseren die uniek is in Nederland', zegt Peter Blangé, directeur van Rotterdam Topsport.

'Het wordt een trainings- én wedstrijdhal. Met de modernste toestellen, voorzieningen en hulpmiddelen. Er komen ook vrouwentoestellen. Hiermee wordt de hal breder inzetbaar. Rotterdamse verenigingen kunnen de hal namelijk huren op vrije uren voor eigen trainingen en club- en regiowedstrijden. Ook EK- en WK-kwalificatiewedstrijden kunnen er worden georganiseerd. De hal beschikt over tribunes met ruim 700 zitplaatsen. Ook zal het Albeda Sportcollege gebruik gaan maken van de turnhal.' Tevens wordt er een krachtcentrum ingericht op de zogenoemde Promenade. Deze voorziening is ook beschikbaar voor andere topsportprogramma’s in Topsportcentrum Rotterdam. 

Impuls voor turnen in Rotterdam
De komst van het topsportprogramma is goed voor de hele turnsport in Rotterdam. Door een tekort aan accommodaties werken verenigingen in de regio nu noodgedwongen met wachtlijsten. Zij krijgen met de turnhal in het Topsportcentrum letterlijk de ruimte om te groeien. Zodoende krijgen meer kinderen en volwassenen in Rotterdam de mogelijkheid om te bewegen. Dat is ook één van de doelstellingen van de gemeente. Die heeft aansluitend op het topsportprogramma een Turnplan Rotterdam opgesteld. Daarin werken Sportbedrijf Rotterdam, Rotterdam Sportsupport, Rotterdam Topsport, de KNGU en het Albeda Sportcollege samen om de kwaliteit van het kader van turnverenigingen te verhogen.

Dit artikel wordt u aangeboden door

Rotterdam Topsport

Goed georganiseerde evenementen en Rotterdamse topsportprestaties versterken het gevoel van trots van Rotterdammers op hun stad. Ze maken de stad aantrekkelijker voor bezoekers, bedrijven en nieuwe bewoners. Tijdens zulke sportevenementen gaan beelden van de stad en van ‘onze’ topsporters de wereld over. Ze zetten de stad letterlijk in de spotlights. Sportevenementen brengen bovendien grote aantallen Rotterdammers op de been en trekken een internationaal publiek naar de stad. De sport draagt zo bij aan de levendigheid en aan de economische winst.

Meer nieuws