Ondernemerschap

Veel ondernemers onder miljonairs

25-04-23

Op 1 januari 2021 had 4 procent van de huishoudens in Nederland een vermogen van een miljoen euro of meer. Dat zijn 317.000 huishoudens, 32.000 meer dan in 2020. Dat blijkt uit de jongste cijfers van het CBS.

Ruim 60 procent van de hoofdkostwinners van miljonairshuishoudens had in 2021 werk als voornaamste inkomensbron. De andere waren voor het overgrote deel met pensioen. Twee derde van de werkende miljonairs was actief als zelfstandige. Dat waren vooral directeur-grootaandeelhouders en zelfstandig ondernemers.

In de financiële dienstverlening, landbouw en verhuur en handel van onroerend goed zijn relatief veel miljonairs onder de zelfstandigen. Bij zelfstandigen zit een groot deel van het vermogen in hun onderneming, waaronder grond en vastgoed.

Financiële dienstverlening

De financiële dienstverlening en landbouw, bosbouw en visserij hebben het hoogste aandeel miljonairs. In de financiële dienstverlening is 44 procent van alle zelfstandigen miljonair. Ruim drie kwart van hen is actief in of via een financiële holding, veelal als directeur-grootaandeelhouder. In de financiële dienstverlening zijn ook werknemers het vaakst miljonair.

In 2021 was 42 procent van de zelfstandigen in de landbouw miljonair. Zij zijn vooral actief in melkveebedrijven en in bedrijven die granen of groenten telen.

In de verhuur en handel van onroerend goed zijn ook relatief veel miljonairs onder de zelfstandigen: 38 procent. De handel en specialistische zakelijke dienstverlening maken de top 5 compleet. In deze laatste bedrijfstak zijn miljonairs vooral actief in organisatieadviesbureaus, holdings (geen financiële) en advocatenkantoren.

Gemiddeld 1,6 miljoen euro

Miljonairshuishoudens hadden in 2021 een doorsnee vermogen van 1,6 miljoen euro. CBS heeft de waarde van de eigen woning en een eventuele hypotheekschuld zijn daarbij meegerekend.

Van de miljonairs had bijna twee derde een vermogen tussen de 1 en 2 miljoen euro. Een kwart had een vermogen tussen de 2 miljoen en 5 miljoen euro. 3 procent had een vermogen van 10 miljoen euro of meer.

Al sinds 2014 komen er meer miljonairs bij. Een miljoen euro had in 2021 wel een andere waarde dan in eerdere jaren, melden de statisch onderzoekers erbij. Als rekening wordt gehouden met de algemene prijsontwikkeling, waren er in 2021 zo’n 21.000 miljonairs meer dan een jaar eerder.

Bloemendaal en Laren

In Noord-Holland en de provincie Utrecht wonen relatief de meeste miljonairshuishoudens (5,3 procent). De twee gemeenten met het hoogste aandeel miljonairs liggen in Noord-Holland: Bloemendaal en Laren. Ongeveer drie op de tien huishoudens is miljonair in deze gemeenten.

De minste miljonairs wonen in Groningen en Limburg. In die provincies heeft minder dan 3 procent van de huishoudens een miljoen euro vermogen. In de Limburgse gemeenten Kerkrade, Brunssum, Landgraaf en Heerlen wonen naar verhouding de minste miljonairshuishoudens. Ze hebben gezelschap van de gemeente Nissewaard (Spijkenisse) in Zuid-Holland.

Meer nieuws