Ondernemerschap

Werknemers ontevreden over ruimte voor flexibel werken

03-10-23

Bijna de helft (46 procent) van de werkende Nederlanders krijgt van zijn of haar werkgever niet of nauwelijks flexibiliteit over de plaats waar het werk moet worden gedaan. Voor ruim één op de drie is thuiswerken er na de coronapandemie niet meer bij. 

Dit blijkt uit het onderzoek People at Work 2023: a global workforce view, uitgevoerd door het onderzoeksinstituut van HR- en salarisdienstverlener ADP. Voor het onderzoek zijn meer dan 32.000 werknemers in zeventien landen, waaronder Nederland, ondervraagd over actuele thema’s die op de werkvloer spelen.

Thuiswerken

Eind september verwierp de Eerste Kamer het wetsvoorstel ‘Werken waar je wilt’. Voor werkzoekenden is juist de mogelijkheid om thuis te kunnen werken het op één na belangrijkste criterium bij het kiezen voor een nieuwe werkgever. Alleen het salaris weegt zwaarder. 

Voor 61 procent van de ondervraagden is salaris het belangrijkste aspect van hun baan. 62 procent rekent in het komende jaar op een salarisverhoging bij hun huidige werkgever. Ruim vier op de tien werknemers antwoordden soms, vaak of altijd onderbetaald te worden.

Vrije dagen

De werkende Nederlander heeft behoefte aan vrijheid en flexibiliteit, concludeert ADP. ‘Zo maak je hen het meest blij met extra vrije dagen als een structurele salarisverhoging of éénmalige bonus niet mogelijk is.’

Het zelf kunnen indelen van de werktijden vinden werknemers tegenwoordig belangrijker dan training, opleiding en het loopbaanperspectief. Zo’n 40 procent is ontevreden over de mogelijkheden die de werkgever daartoe biedt.’ En als er dan wel flexibele werkregelingen zijn, voelt het voor 39 procent alsof het veroordeeld wordt wanneer daar gebruik van wordt gemaakt.’

Hybride werken

Werknemers verwachten in de komende vijf jaar geen volledige flexibiliteit van de werkgever om de eigen uren in te delen. Slechts 17 procent denkt dat dit op deze termijn wel gaat gebeuren. 

Veel meer vrijheid om zelf te kiezen waar ze werken, ligt ook niet in de lijn der verwachting van werknemers. De realiteit van vandaag de dag is dat het grootste deel hybride werkt. Van 35 procent wordt gewoon verwacht dat ze iedere dag op kantoor zijn. 21 procent van de ondervraagden heeft wél volledige vrijheid over waar ze werken.

Meer nieuws